Vinnare. Vidar Petersson, 19, går sista terminen på NTI Gymnasiet, Johanneberg och är en av Sveriges mest lovande ungdomar inom framtidens forskning. Foto: Privat

Vidar, 19, till forsknings-VM för unga

Gymnasieeleven Vidar Petersson prisas för sitt klimatsmarta och unika teknikprojekt. I höst representerar han Sverige i forsknings-VM i vattenfrågor.

  • Publicerad 12:01, 6 apr 2021

Vidar Petersson, 19, går sista terminen på NTI Gymnasiet, Johanneberg och är en av Sveriges mest lovande ungdomar inom framtidens forskning.

Det stod klart efter att han presenterades som vinnare av Stockholm Junior Water Prize Sweden 2021 för sitt projekt ”Havs- och väderundersökningar på ett kostnadseffektivt och demokratiskt sätt”.

Han har själv byggt en egen antenn- och markstation som tar emot satellitdata och med hjälp av det analyserat temperaturförändringar i Östersjön.

– Det känns jättekul! Det är ett kvitto på att det jag gjort är forskning och att andra ser möjligheterna i mitt projekt, säger han.

Vidar Petersson menar att hans teknik möjlig gör för att människor i delar av världen som saknar tillgång till väderprognoser kan göra detta själva och därigenom få bättre förutsättningar att odla.

Forsknings-VM

Vinsten innebär att Vidar nu ingår i Sveriges Unga Forskningslandslag, som består av 15 ungdomar. Han kommer också att representera Sverige med sitt projekt i forsknings-VM i vattenfrågor.

Vad har du för framtidsplaner efter studenten?

– Först ett år i skogen under värnplikten men sedan är målet att plugga fysik. Det var kul att kombinera det med, rymd, satellit, hållbarhet och klimatförhållande, det skulle jag kunna tänka mig att jobba vidare med.

Mer om priset:

Stockholm Junior Water Prize Sweden delas ut på Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Prissumman på 30 000 kr delas ut i samarbete med Xylem Sverige.

Källa: Unga forskare