Det nya Skeppsbron ska bli en levande mötesplats. Foto: Älvstranden Utveckling

VIDEO: Äntligen – så blir nya Skeppsbron

Göteborg ska äntligen få ett levande kajstråk och en mötesplats vid vattnet. Skeppsbron är platsen som står inför en jätteomvandling. Om allt går som planerat kan det bli byggstart redan i år. Se filmen som tar dig med in i framtiden.

  • Publicerad 15:25, 24 apr 2018

Skeppsbron i centrala Göteborg ska bli en levande stadsdel med kajstråk och bad för alla göteborgare. Det är målsättningen när området ska förvandlas.

– Det viktigaste är att det ska bli folkliv och en mötesplats vid vattnet. Vi ska försöka skapa ett Götaplatsen men 100 år senare och med ett mer publikt utbud, säger Rune Arnesen, projektchef, Älvstranden Utveckling.

I planerna ingår minst 450 nya bostäder, förskola, verksamhetslokaler och ett jättegarage.

– Vi ska bygga en stor garageanläggning på två våningar som kommer ligga under vatten och delvis under marken.

Förstudier är genomförda och en organisation för projektet är på plats. Det enda som fattas innan startskottet är ett politiskt beslut som beräknas fattas i början av sommaren.

– Får vi ett positiv beslut innan sommaren är vi igång i slutet av året eller senhösten, säger Rune Arnesen.

Tanken är att börja med garaget och sedan bygga bostäder. Om allt går som planerat ska det nya Skeppsbron vara helt klart runt år 2025. Men området kommer att utvecklas allt eftersom och man hoppas att göteborgarna hittar dit tidigare.

– Det ska bli naturligt att säga "Vi möts på Skeppsbron". Platsen har extremt bra tillgänglighet med kollektivtrafik och linbana. Och bra gångavstånd från stan. Vi måste få till det.

Detta har hänt på Skeppsbron

Spårvagn och Resecetrum på Stenpiren klar

P-Arken flyttad

Markanvisning av bostadsrätter

Kinesiksa muren har grundförstärkts

P-anläggningens norra ramp är färdigbyggd

Provspontning inför start av byggnation av P-anläggning genomförd

Trafikkontoret har slutfört en genomförandestudie

Utredning kring kostnader och intäkter har genomförts

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40