Det nya Skeppsbron ska bli en levande mötesplats. Foto: Älvstranden Utveckling

VIDEO: Äntligen – så blir nya Skeppsbron

Göteborg ska äntligen få ett levande kajstråk och en mötesplats vid vattnet. Skeppsbron är platsen som står inför en jätteomvandling. Om allt går som planerat kan det bli byggstart redan i år. Se filmen som tar dig med in i framtiden.

  • Publicerad 15:25, 24 apr 2018

Skeppsbron i centrala Göteborg ska bli en levande stadsdel med kajstråk och bad för alla göteborgare. Det är målsättningen när området ska förvandlas.

– Det viktigaste är att det ska bli folkliv och en mötesplats vid vattnet. Vi ska försöka skapa ett Götaplatsen men 100 år senare och med ett mer publikt utbud, säger Rune Arnesen, projektchef, Älvstranden Utveckling.

I planerna ingår minst 450 nya bostäder, förskola, verksamhetslokaler och ett jättegarage.

– Vi ska bygga en stor garageanläggning på två våningar som kommer ligga under vatten och delvis under marken.

Förstudier är genomförda och en organisation för projektet är på plats. Det enda som fattas innan startskottet är ett politiskt beslut som beräknas fattas i början av sommaren.

– Får vi ett positiv beslut innan sommaren är vi igång i slutet av året eller senhösten, säger Rune Arnesen.

Tanken är att börja med garaget och sedan bygga bostäder. Om allt går som planerat ska det nya Skeppsbron vara helt klart runt år 2025. Men området kommer att utvecklas allt eftersom och man hoppas att göteborgarna hittar dit tidigare.

– Det ska bli naturligt att säga "Vi möts på Skeppsbron". Platsen har extremt bra tillgänglighet med kollektivtrafik och linbana. Och bra gångavstånd från stan. Vi måste få till det.

Detta har hänt på Skeppsbron

Spårvagn och Resecetrum på Stenpiren klar

P-Arken flyttad

Markanvisning av bostadsrätter

Kinesiksa muren har grundförstärkts

P-anläggningens norra ramp är färdigbyggd

Provspontning inför start av byggnation av P-anläggning genomförd

Trafikkontoret har slutfört en genomförandestudie

Utredning kring kostnader och intäkter har genomförts

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

"100 procent passion och lokalt engagemang"

Chefredaktören. Trots coronakrisen fortsätter vi att leverera högkvalitativ lokal journalistik hem till dig varje vecka. Även om tidningen inte är lika lokallokal som du är van vid.fredag 10/4 10:50

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57