Det nya Skeppsbron ska bli en levande mötesplats. Foto: Älvstranden Utveckling

VIDEO: Äntligen – så blir nya Skeppsbron

Göteborg ska äntligen få ett levande kajstråk och en mötesplats vid vattnet. Skeppsbron är platsen som står inför en jätteomvandling. Om allt går som planerat kan det bli byggstart redan i år. Se filmen som tar dig med in i framtiden.

  • Publicerad 15:25, 24 apr 2018

Skeppsbron i centrala Göteborg ska bli en levande stadsdel med kajstråk och bad för alla göteborgare. Det är målsättningen när området ska förvandlas.

– Det viktigaste är att det ska bli folkliv och en mötesplats vid vattnet. Vi ska försöka skapa ett Götaplatsen men 100 år senare och med ett mer publikt utbud, säger Rune Arnesen, projektchef, Älvstranden Utveckling.

I planerna ingår minst 450 nya bostäder, förskola, verksamhetslokaler och ett jättegarage.

– Vi ska bygga en stor garageanläggning på två våningar som kommer ligga under vatten och delvis under marken.

Förstudier är genomförda och en organisation för projektet är på plats. Det enda som fattas innan startskottet är ett politiskt beslut som beräknas fattas i början av sommaren.

– Får vi ett positiv beslut innan sommaren är vi igång i slutet av året eller senhösten, säger Rune Arnesen.

Tanken är att börja med garaget och sedan bygga bostäder. Om allt går som planerat ska det nya Skeppsbron vara helt klart runt år 2025. Men området kommer att utvecklas allt eftersom och man hoppas att göteborgarna hittar dit tidigare.

– Det ska bli naturligt att säga "Vi möts på Skeppsbron". Platsen har extremt bra tillgänglighet med kollektivtrafik och linbana. Och bra gångavstånd från stan. Vi måste få till det.

Detta har hänt på Skeppsbron

Spårvagn och Resecetrum på Stenpiren klar

P-Arken flyttad

Markanvisning av bostadsrätter

Kinesiksa muren har grundförstärkts

P-anläggningens norra ramp är färdigbyggd

Provspontning inför start av byggnation av P-anläggning genomförd

Trafikkontoret har slutfört en genomförandestudie

Utredning kring kostnader och intäkter har genomförts

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11