Video- och textilkonst i Jenin Grill Konsthall

En otraditionell och temporär konsthall, där varje utställning lämnar ifrån sig något som bidrar till att platsen tar form. Det kännetecknar Jenin Grill Konsthall. Under Kulturnatta bjuder de in till en kväll med textilkonst, magasinrelease och tv-inspelning.

  • Publicerad 17:00, 29 okt 2021

Inför Kulturnatta. "Vi vill skapa olika upplevelser i olika rum" säger Nora Björning Engström som är med och arrangerar utställningar och event i Jenin Grill Konsthall. Foto: Lovisa Hansson

Roozbeh Behtaji. Foto: Lovisa Hansson

En torkställning med upphängda magasin, fantasieggande väggmålningar och lysande manetliknande figurer som hänger från taket. Sedan premiären i juni finns det spår kvarlämnade från samtliga utställningar som varit på Jenin Grill Konsthall.

Och trots att det inte gått många månader sedan starten måste den intresserade snabba på om man vill besöka konsthallen. För i februari läggs allting ner.

– Idéen om konsthallen uppstod i början av coronapandemin då vi behövde en rymlig plats att skapa och ställa ut. Planen var hela tiden att det skulle vara ett temporärt projekt. Vetskapen om att det snart är över har gjort att man lägger extra krut på att skapa något bra, berättar Roozbeh Behtaji, från föreningen Göthenburgo och produktionsbolaget Den Goda Byrån.

Brand stängde restaurangen

Det är under populära Jenin Grill på Magnetgatan, ett stenkast från Backaplan, som konsthallen tagit plats. Namnet är kort och gott en hommage till restaurangen.

Dessvärre fick den stänga i slutet av augusti på grund av en brand.

– Konsthallen klarade sig utan skada men det är tragiskt för Jenin Grill. Risken är att när de är tillbaka så har vi redan hunnit lämna, säger Nora Björning Engström som är med och ordnar event och utställningar i konsthallen.

Rustar för Kulturnatta

Nu gör de sig redo för konsthallens första – och enda – Kulturnatta.

– Tanken är att vi vill skapa olika upplevelser i olika rum, förklarar Nora Björning Engström.

– På övervåningen ska vi visa videokonst och planen är att Öppna kanalen ska skapa ett program under kvällen. Allt är inte helt bestämt än men det kanske det blir ett "soffprogram" som går ut på att de besökare som vill medverka får sätta sig ner och bli intervjuade, säger Roozbeh Behtaji.

Under kvällen håller tidskriften Glänta i en releasefest för sitt senaste nummer. Konstnären Mikel Nilsson ska färdigställa sin blågula målning som pryder en av konsthallens väggar.

Vill skapa en annorlunda upplevelse

Till sista ska en maffig ridå i textil signerad konstnären Julia Kylén Collins visas upp. Verket "Currently thinking about love" ska inte bara beundras från håll utan ge en taktil upplevelse.

– Ett av målen med konsthallen har hela tiden varit att lyfta fram konstarter som kanske inte alltid får den plats de förtjänar, säger Roozbeh Behtaji.

Jenin Grill konsthalls event under Kulturnatta pågår under fredagen, 29 oktober, klockan 16-23.

Kulturnatta på Hisingen

Det är snålt med aktiviteter på Hisingen under Kulturnatta, de flesta utställningar och uppträdanden tar plats i centrum. Men förutom utställningen på Jenin Grill Konsthall så går det att ta del av akvareller på River City Gallery vid Eriksbergskranen. Där ställer konstnärerna Susanne Norberg, Tobias Liljeborg och Malin Mossberg ut sina verk i utställningen Akvarell x 3.

Under fredagen är galleriet öppet mellan klockan 16.30-19.30 och kvällen bjuder på konstnärssamtal och mingel. Under lördagen och söndagen är galleriet öppet klockan 12-15.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG