Till sommaren planerar någon form av invigning av den nya ängen vid Kobbegårdsvägen! Foto: Chris Ceder

Vildvuxet: Här anläggs 3 000 kvadrat blomsteräng

Ännu ser den inte mycket ut för världen. Men till midsommar är förhoppningen att en vild blomsteräng ska spira och ge liv vid Kobbegårdsvägen i Askim.

  • Publicerad 06:30, 8 maj 2022

Vi är tokiga i gräsmattor, men sett ur perspektivet biologisk mångfald så kan man lika gärna asfaltera.

Ängsmark gynnar den biologiska mångfalden och lockar pollinerande insekter, som i sin tur är viktiga för hela kretsloppet.

Miljöaktivisten Chris Ceder hade önskat att Göteborg i betydligt större utsträckning satsat på att anlägga ängar i stadsnära miljö.

Nu förverkligas hans medborgarinitiativ om en omkring 3 000 kvadratmeter stor ängsyta vid Kobbegården, mitt emot Plantagens trädgårdsaffär.

Skyddar klimatet

Han har tidigare uppmärksammat en skyddsvärd vildapel som sommartid breder ut sin prakt på platsen och nu har han fått med sig fastighetskontoret på noterna.

– Jag tänkte att varför gör man inte en vild blomsteräng här som bland annat kan användas som ekologiskt uteklassrum för skolklasser och övriga medborgare. Samtidigt bidrar man till att skydda både arter och klimat, säger Chris Ceder.

Fem remsor har nu grävts upp där man tagit bort den så kallade grässvålen för att kunna så ängsblommor.

Tanken är sedan att ängen ska fortsätta att sprida sig naturligt.

Stadens miss: Skövlade äng i naturreservat

Gräsmattor går bort

Anders Ridderström, ängsexpert på Naturskyddsföreningen i Göteborg, menar att det behövs mer ängsmark och mindre "gräsmatteöken".

– Vi är tokiga i gräsmattor, men sett ur perspektivet biologisk mångfald så kan man lika gärna asfaltera. Man skulle vinna mycket på att bara dra in snöret till robotgräsklipparen en bit från häcken och låta det bli lite vildvuxet i kanten.

Till midsommar hoppas Chris Ceder och Anders Ridderström på att kunna plocka åtminstone sju sorters blommor på Askims nya äng.

Nedklippt äng förbryllar boende

Naturvän. Miljöaktivisten Chris Ceders medborgarinitiativ har nu resulterat i mer ängsmark i Askim. Foto: Privat

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00