Adjö bilfil. Tanken är att yttersta körfältet i norrgående riktning ska bli dubbelriktad cykelbana. Foto: Mostphotos

Vill stänga bilfil på Götaälvbron - för utsiktens skull

Ett av körfälten i norrgående riktning på Götaälvbron kan nästa år förvandlas till cykelbana. Tanken är att man ska kunna stanna till och titta på bygget av nya Hisingsbron, och trafikkontoret vill förebygga konflikter mellan gående och cyklister. Men polisen är kritisk.

  • Publicerad 06:00, 30 nov 2017

– Vi ser ett intresse för att stanna och titta på brobygget. Som situationen är där nu så uppstår lätt konflikter mellan gående och cyklister och det behövs en bättre lösning ur trafiksäkerhetssynpunkt, säger Carl-Anton Holmgren, trafikkontorets projektchef för Hisingsbron.

Tanken är att ta det yttersta körfältet i riktning mot Hisingen och göra det till en dubbelriktad cykelbana. På så vis separeras gående och cyklister och flanörer kan enkelt stanna till vid speciella utkiksplatser utan att stoppa cykeltrafiken.

– Arbetet pågår för att landa ett sånt beslut nu. Men under nästa år hoppas vi komma igång, säger Carl-Anton Holmgren.

När frågan varit uppe på kommunens trafiksamråd, har polisen dock reserverat sig. Trafikpolisen Karl-Evert Berglind "hoppade högt" när han fick se förslaget.

– Vi kan inte strypa flödet på bron ytterligare, det är så mycket trafik och vi riskerar att få köer ner mot Nils Ericsonplatsen. När det byggs så mycket måste vi kunna ha öppet, säger han.

Carl-Anton Holmgren påpekar dock att trafikkontorets mätningar visar att biltrafiken är betydligt tunnare i riktning mot Hisingen.

– Kunskapskällan är våra trafikingenjörer och de har sett att det är väsentlig skillnad i de olika riktningarna. Och det här är rimligtvis en åtgärd som många cyklister är positiva till, det blir ju en klar förbättring för dem, säger han.

LÄS MER:

Äntligen: Nu börjar Hisingsbron ta form

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG