För miljön. Regissör och manusförfattare Karin Blixt. Foto: Kai Martin

Vill väcka medvetenhet om miljö och klimat

Med "Vampyrbläckfiskar i Arizona" vill Teater Trixter förhålla sig till klimatångest – och väcka debatt. – Det är viktigt att förstå att vi är en del av allt, säger manusförfattaren och regissören Karin Blixt.

  • Publicerad 17:42, 12 okt 2018

Föreställningen "Vampyrbläckfiskar i Arizona" har gjorts ur det forskningsarbete som startade 2016, främst mellan Teater Trixter, Kennet Lundin från Naturhistoriska Museum samt Fröydi Laszlo, Förlaget 284 och skådespelaren Peter Carlstedt.

– Det finns de som inte tycker att klimatproblematiken finns och det finns de som tycker att den finns, säger hon och beskriver människor i Arizona som valt att blunda för klimatfrågan genom att helt enkelt måla det gula, brända gräset grönt.

– Ja, just där är frågan extremt polariserad. Men jag tror att det är viktigt att förstå att vi är en del av allt och inte toppen av livets träd, säger Karin Blixt.

Under två år har diskussioner om pjäsens innehåll förts. Men i somras satte hon punkt. Nu är det dags för premiär på pjäsen på Teater Trixter. In i det sista ska repliker slipas och musiken tajmas – för detta är en pjäs till musik

Trots att det handlar om en kort spelperiod – 14 oktober till 22 november – så hoppas Karin Blixt på att pjäsen ska fortsätta leva. Dels i publikens medvetande, dels som skolteater och att den samtidigt kan vara ett sätt att förhålla sig till klimatångesten.

– Ja, föreställningen är ju riktade till ungdomar från 15 år och uppåt. Jag vill ju samla alla med klimatångest så att man också kan få skratta.

Vampyrbläckfiskar

​Manus och regi: Karin Blixt.

Med: Peter Carlstedt, Jarle Hammer och Tina Lenne.

Scenografi: Ger Olde Monnikhof.

Kostym: Anna Sefve.

Rekvisita: Fröydi Laszlo. 

Musik/film: Björn Knutsson.

Ljus: Sara Henriksson.

Teknik: Miranda B Vikström.

Premiär: 14/10, spelas t o m 22/11.

Vi är GBG