Vin i Gamlestaden – vinnande koncept

Under uppväxten i Bergsjön fanns det sällan vin på bordet hemma. Men en internationell fotbollskarriär tog honom ut i världen där han upptäckte kärleken till mat och dryck. Nu har Kenneth Gustafsson startat norra Europas första vineri - mitt i Slakthusområdets asfaltsdjungel.

  • Publicerad 06:30, 20 maj 2018

Det råder väntans tider på Wine Mechanics. Under nio månader har de stora ståltankarna burit företagets första egenproducerade vin och nu återstår bara en vecka innan processen är klar och drycken kan tappas på flaskor.

– Jag är även vinimportör och fick idén under mina resor i USA där jag såg många urbana vinerier växa fram. Många unga vill göra vin, men inte bo på landet. Samtidigt har intresset för småskalighet och närproducerat ökat, säger Kenneth Gustafsson, vd för Wine Mechanics.

Han växte själv upp i Bergsjön "där det sällan fanns vin på bordet". Som 15-åring flyttade han till Malmö där han senare inledde sin proffskarriär inom fotbollen. En yrkesbana som tog honom till högstaligor runt om i Norden.

– Spelet tog mig också ut i världen till länder som Italien och Frankrike. Jag upptäckte att där det fanns druvor fanns det också en matkultur och en viss mentalitet som jag trivdes med. Människor verkade lite lyckligare och då föddes mitt intresse för vin, säger Kenneth Gustafsson.

Men medan ölen länge varit trendig och resulterat i mängder av nya mikrobryggerier har vinmakarna än så länge mest verkat utanför norra Europa. Fram till nu. Något det kan finnas flera skäl till menar Kenneth Gustafsson.

– Vi har varit varit en del av öl- och vodkabältet i många hundra år. Men att göra gott öl och gott vin är hantverk man inte löser över en natt. Men misslyckas du med en sats öl kan du göra en ny nästa dag. Vin görs däremot på druvor som bara skördas en gång om året, så du har bara en chans.

Så varför gör ni det?

– I Göteborg har vi en tradition av tillverka saker som bilar, jeans, snus och öl. Vi har bra druvor, en duktig vinmakare och en bra anläggning, vilket man behöver för att göra vin av yppersta världsklass.

Om allt går som tänkt kommer Wine Mechanics snart ha tre egna viner, ett rött, ett vitt och ett rosé. Druvorna importeras i lådor från Frankrike, Tyskland och Ungern och tas om hand och förädlas i de egna lokalerna.

– Den största skillnaden mot att göra vin på en vingård är utrymmet. Vingårdarna har ofta en bit mark där man kan ställa sakerna, men här krävs det effektiv planering. Sedan är vi mer utlämnade. Det finns ingen granne man kan låna en press av om den skulle gå sönder, säger Kenneth Gustafsson med en gest ut mot Slakthusområdet.

Det har länge funnits visioner att göra platsen till ett svar på Köpenhamns Kødbyen eller New Yorks Meatpacking district. Men trots att det än så länge bara finns ett fåtal publika aktörer var det aldrig någon tvekan om att det var här man ville ha sin verksamhet.

– Det är alltid lite tungt att agera lok, men vi ville starta i ett område som hade industrikaraktär och Slakthusområdet kändes klockrent med sin mathistoria. Gamlestaden har också en puls och känns inte lika tillrättalagt som Majorna.

Tror du att vi kommer få se ett levande område?

– Realistiskt kommer det nog ta ett par, tre år innan det tar fart. Men vi vill visa att det går. Jag ser framför mig en saluhall och ett 30-tal restauranger. Man behöver inte vara visionär för att se hur häftigt det kan bli.

Wine Mechanics

Var: Slakthusområdet i Gamlestaden

Byggnaden: Uppfördes 1905 och funderade som svinstall fram till 70-talet.

Produktionskapacitet: 30.000 liter

Druvor: Importeras från Frankrike, Tyskland och Ungern.

Verksamhet: Vineri, vinbar och restaurang.
 

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00