Vin i Gamlestaden – vinnande koncept

Under uppväxten i Bergsjön fanns det sällan vin på bordet hemma. Men en internationell fotbollskarriär tog honom ut i världen där han upptäckte kärleken till mat och dryck. Nu har Kenneth Gustafsson startat norra Europas första vineri - mitt i Slakthusområdets asfaltsdjungel.

  • Publicerad 06:30, 20 maj 2018

Det råder väntans tider på Wine Mechanics. Under nio månader har de stora ståltankarna burit företagets första egenproducerade vin och nu återstår bara en vecka innan processen är klar och drycken kan tappas på flaskor.

– Jag är även vinimportör och fick idén under mina resor i USA där jag såg många urbana vinerier växa fram. Många unga vill göra vin, men inte bo på landet. Samtidigt har intresset för småskalighet och närproducerat ökat, säger Kenneth Gustafsson, vd för Wine Mechanics.

Han växte själv upp i Bergsjön "där det sällan fanns vin på bordet". Som 15-åring flyttade han till Malmö där han senare inledde sin proffskarriär inom fotbollen. En yrkesbana som tog honom till högstaligor runt om i Norden.

– Spelet tog mig också ut i världen till länder som Italien och Frankrike. Jag upptäckte att där det fanns druvor fanns det också en matkultur och en viss mentalitet som jag trivdes med. Människor verkade lite lyckligare och då föddes mitt intresse för vin, säger Kenneth Gustafsson.

Men medan ölen länge varit trendig och resulterat i mängder av nya mikrobryggerier har vinmakarna än så länge mest verkat utanför norra Europa. Fram till nu. Något det kan finnas flera skäl till menar Kenneth Gustafsson.

– Vi har varit varit en del av öl- och vodkabältet i många hundra år. Men att göra gott öl och gott vin är hantverk man inte löser över en natt. Men misslyckas du med en sats öl kan du göra en ny nästa dag. Vin görs däremot på druvor som bara skördas en gång om året, så du har bara en chans.

Så varför gör ni det?

– I Göteborg har vi en tradition av tillverka saker som bilar, jeans, snus och öl. Vi har bra druvor, en duktig vinmakare och en bra anläggning, vilket man behöver för att göra vin av yppersta världsklass.

Om allt går som tänkt kommer Wine Mechanics snart ha tre egna viner, ett rött, ett vitt och ett rosé. Druvorna importeras i lådor från Frankrike, Tyskland och Ungern och tas om hand och förädlas i de egna lokalerna.

– Den största skillnaden mot att göra vin på en vingård är utrymmet. Vingårdarna har ofta en bit mark där man kan ställa sakerna, men här krävs det effektiv planering. Sedan är vi mer utlämnade. Det finns ingen granne man kan låna en press av om den skulle gå sönder, säger Kenneth Gustafsson med en gest ut mot Slakthusområdet.

Det har länge funnits visioner att göra platsen till ett svar på Köpenhamns Kødbyen eller New Yorks Meatpacking district. Men trots att det än så länge bara finns ett fåtal publika aktörer var det aldrig någon tvekan om att det var här man ville ha sin verksamhet.

– Det är alltid lite tungt att agera lok, men vi ville starta i ett område som hade industrikaraktär och Slakthusområdet kändes klockrent med sin mathistoria. Gamlestaden har också en puls och känns inte lika tillrättalagt som Majorna.

Tror du att vi kommer få se ett levande område?

– Realistiskt kommer det nog ta ett par, tre år innan det tar fart. Men vi vill visa att det går. Jag ser framför mig en saluhall och ett 30-tal restauranger. Man behöver inte vara visionär för att se hur häftigt det kan bli.

Wine Mechanics

Var: Slakthusområdet i Gamlestaden

Byggnaden: Uppfördes 1905 och funderade som svinstall fram till 70-talet.

Produktionskapacitet: 30.000 liter

Druvor: Importeras från Frankrike, Tyskland och Ungern.

Verksamhet: Vineri, vinbar och restaurang.
 

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57