GÖTEBORG. Tävlingen arrangeras av EU-kommissionen och Göteborg var enda nordiska stad i finalen. Foto: Tommy Alvén

Vinnare: Göteborg smartast i Europa

Inte huvudstad i Sverige, men Europas huvudstad för smart turism 2020. ”Titeln markerar en ny era för Göteborg”, säger Peter Grönberg, vd på Göteborg & Co.

  • Publicerad 18:45, 10 okt 2019

Tävlingen” European Capital of Smart Tourism” avgjordes vid en ceremoni i Helsingfors i veckan. Göteborg var enda nordiska stad i finalen.

Finalist: Göteborg kan bli Europas smartaste turiststad

I årets upplaga av tävlingen ställde 35 europeiska städer upp. Städerna bedömdes utifrån fyra kategorier; hållbarhet, tillgänglighet, digitalisering och kultur/kreativitet. Tio städer gick till final och två städer utsågs till vinnare – Malaga och Göteborg.

– Vi är väldigt stolta över vår stad och vi arbetar hårt för att få ännu fler att välja att besöka oss, säger Anneli Rhedin, kommunfullmäktiges ordförande.

Smart turism handlar om att ta hand om resurser på ett effektivt sätt och inte utarma det lokala näringslivet. Enligt Katarina Thorstensson, hållbarhetsansvarig på Göteborg & Co, ska ett pris av detta slag inte underskattas.

– Det handlar om två delar. Det ena är stolthet. Det är lättare att vara stolt när det är en extern part som tycker att Göteborg är bra. Men det andra är att vi kan använda ett eventuellt pris som ett verktyg i vår fortsatta utveckling av turiststaden.

Hon får medhåll från kollegan Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co.

– Titeln kommer hjälpa oss att föra ut det här synsättet i världen. Titeln markerar starten på en ny era för Göteborg. Vi ska gå från smart till smartare och vi tänker fungera som en motor för hela EU säger, säger han.

Om Göteborg står för smart turism, vad är då dum turism?

– Det är när alla resurser hamnar i en enda aktörs ficka utan att komma det lokala näringslivet och befolkningen till godo. Ofta en aktör som inte ens finns lokalt i det landet, säger Katarina Thorstensson.

Fakta om Göteborgsregionen

Invånarantal: 1 miljon

Antal universitet: 2

Antal museum: 20

Grönyta per invånare i staden: 274 m²

Antal studenter: 60 000

Andel kollektivtrafik som går på hållbara bränslen: 96%

Cykelbana i centrum: 810 kilometer

Hotellrum med miljöcertifiering: 95%

Anställda inom ICT (information and communications technology): 29 000

Nya start-ups under 2018: 7 119

Årliga gästnätter: Cirka 5 miljoner

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57