VALNATTSSIFFRORNA. Samtliga 350 valdistrikt i Göteborg räknade. Valresultatet är preliminärt. Foto: Valmyndigheten

Vinnare och förlorare i Göteborgs kommunalval

Demokratisk segeryra och en stor socialdemokratisk suck av lättnad. Men framför allt ett historiskt ras för Moderaterna och ett svidande bakslag för Miljöpartiet.

  • Publicerad 02:24, 10 sep 2018

Nybildade Demokraterna ser ut att få 17,2 procent i årets val till kommunfullmäktige i Göteborg. En skräll som ekar ända upp på riksnivå.

På förhand såg det ut som att vinsten i första hand skulle ske på Socialdemokraternas bekostnad. Istället åt Demokraterna i princip upp de konkurrerande Västlänksmotståndarna Vägvalet som nu med stor säkerhet lämnar fullmäktige. En stor del av rösterna togs också på Moderaternas bekostnad.

– Jag tänker att det är en fantastisk insats, men jag måste också erkänna att det är en fantastisk återhämtning av Socialdemokraterna i den mån opinionsundersökningarna varit trovärdiga, sa Martin Wannholt i natt.

Miljöpartiet tappar stort

Också Sverigedemokraterna och Centerpartiet gör bra val. De sistnämnda gör comeback i fullmäktige tack vare den nya sänkta tvåprocentsspärren. Miljöpartiet däremot tappar 3,6 procent av väljarstödet.

Det tippade socialdemokratiska väljarflykten uteblev. Partiet tappar visserligen två procent men är fortsatt största parti.

– Nu visade det sig att de siffrorna kommit på skam, vi är största parti i riket och största parti i Göteborg. Det är riktigt glädjande för det är klart att det spelar stor roll för oss, säger Ann-Sofie Hermansson.

79 procent röstade

I skuggan av de stora vinnarna och förlorarna kan man också konstatera att Vänsterpartiet gör ett riktigt bra val. De ökar med drygt tre procentenheter och kan se fram emot lika många nya platser i kommunfullmäktige.

Adriana Aires, ordförande för Vänsterpartiets Göteborgsdistrikt är nöjd.

– Det beror på att vi har stått fasta i våra värderingar och i vår politik och det tror jag att människor har sett.

79 procent av de röstberättigade göteborgarna gick till valurnorna. 4 887 av de 348 422 rösterna förklarades ogiltiga.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG