Vinnare och förlorare när hyresrätter blir bostadsrätter

Allmännyttan har påbörjat ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter i Göteborg. Först ut var Briljantgatan i Tynnered. En av de nyblivna bostadsrättsägarna sålde sin lägenhet direkt och blev 600 000 kronor rikare. Andra hyresgäster kom aldrig in i matchen.

  • Publicerad 09:45, 6 dec 2021

Nu vet vi att vi har en ekonomisk grundplåt när det är dags att köpa hus

Här är hyresgäster kluvna till att köpa sin lägenhet.

Från början var de flesta hyresgästerna positiva. Det lät ju ganska bra att kunna äga sin bostad och samtidigt göra en god investering. När initiativtagarna till ombildningen frågade runt bland hyresgästerna var 75 procent av de boende intresserade.

– Men när det väl kom till kritan var det bara 37 av hushållen som köpte. 21 av hyresgästerna avstod, berättar Senad Arnautovic, som sitter i styrelsen i den nybildade bostadsrättsföreningen Röda Briljantberget.

Fler hyresrätter blir bostadsrätter i Göteborg

Trots att föreningen fick en rejäl rabatt av Bostadsbolaget och hyresgästerna slapp kravet på kontantinsats var det många av de boende som inte hade råd. Bankerna sa nej till flera äldre, ensamstående och sjukpensionärer.

– Jag försökte, men det var inga banker som ville ge mig ett lån, berättar Benny Johansson som bott på Briljantgatan i 23 år.

Hyr av grannarna

Benny Johansson har valt att stanna kvar i sin lägenhet med bostadsrättsföreningen som hyresvärd. Den lösningen är han långt ifrån ensam om. Majoriteten av dem som inte köpte sina bostäder vid ombildningen bor kvar i huset som hyresgäster.

En handfull av de boende – som inte ville hyra av sina grannar – fick hjälp att flytta till andra lägenheter i Bostadsbolagets bestånd.

– Föreningen tog ett extra lån för att kunna köpa de osålda lägenheterna i fastigheten. När hyresgästerna flyttar ut säljer vi lägenheterna och pengarna går tillbaka till oss, säger Senad Arnautovic.

När den dagen kommer säljs bostäderna till ett marknadsmässigt pris. Rabatten för ombildning gällde bara för Bostadsbolagets hyresgäster.

Bostadsklipp

En av de boende som valde att köpa sin trerumslägenhet för 1,3 miljoner kronor sålde den veckan efter med 600 000 i vinst.

– Jag och min sambo har en likadan trea. Nu vet vi att vi har en ekonomisk grundplåt när det är dags att köpa hus, säger Cajsa Gullbransson.

För henne har ombildningen bara varit positiv. Tack vare att det inte krävdes någon kontantinsats för köpet var det ett enkelt beslut. Varken hon eller sambon mötte något motstånd när de ansökte om ett bolån på banken.

– Nu betalar vi någon hundralapp mer i månaden jämfört mot vad vi gjorde som hyresgäster. Men det är ingen kostnad vi märker av, säger hon.

Blandstad

Utvecklingen i området har ingenting att göra med kommunfullmäktiges senaste beslut, att påskynda ombildningar i hela Göteborg. Försäljningen av fastigheten på Briljantgatan är en del i ambitionen att stryka Tynnered från polisens svarta lista och har funnits med i Bostadsbolagets plan sedan ett par år tillbaka.

– Vi haft i uppdrag att bidra till mer blandade upplåtelseformer i våra ytterområden. Detta för att man ska kunna göra boendekarriär i sitt eget område och inte behöva lämna när ens personliga omständigheter förändras. På så vis ska vi minska segregerade bostadsområden, säger Malin Pethrus, pressansvarig på Bostadsbolaget.

Allmännyttan har fram tills nu varit sparsam med att godkänna ombildningar. Enligt Patrik Hakenmyr på Poseidon har det i princip inte genomförts en enda ombildning i det kommunala bostadsbeståndet sedan 2008. Lägenheterna på Briljantgatan är därmed de första på snart tretton år.

– Vi har fått många förfrågningar genom åren, men alltid sagt nej. Nu har vi fått helt andra direktiv från politikerna, säger han.

Hade gärna köpt

Benny Johansson på Briljantgatan, som är sjukpensionär, visste innerst inne att det nog inte skulle gå vägen. Ändå kollade han med banken om han kunde få ett bostadslån. Precis som de flesta av de andra hade han gärna velat köpa sin lägenhet, där han har bott under mer än två decennier.

– Det känns lite skumt att vara hyresgäst hos sina grannar. Men föreningen har varit väldigt bra, de har lämnat raka besked och aldrig gått bakom ryggen på oss som blir kvar som hyresgäster, säger han.

Politiskt uppdrag

I oktober fattade kommunfullmäktige beslutet att ombilda fler fastigheter till bostadsrätter. AB Framtiden fick i uppdrag att informera hyresgästerna om möjligheten.

Sedan tidigare finns en politisk ambition att stadsdelarna i Göteborg som finns med på polisens lista över "särskilt utsatta områden" ska lyftas bort före 2025. Att öka andelen bostadsrätter i hyrestäta områden är ett led i den strategin.

Oeniga politiker

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande:

– Nu finns en uttalad anvisning till de kommunala bostadsbolagen att de aktivt ska arbeta för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius (S):

– Det här handlar om en utförsäljning av vår allmännytta! Jag ska göra allt jag kan för att stoppa den.

I koncernen AB Framtiden ingår Bostadsbolaget, Poseidon, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47