Med "Äta sova dö", hennes debut som långfilmsregissör prisades hon. Bland annat knep filmen fyra guldbaggar vid galan 2012.

När hon nu skulle presentera sin nya film, "Amatörer" fick den absolut bästa start en film kan få, som invigningsfilm när Göteborgs filmfestival inleddes förra fredagen.

Då möttes hon av publikens jubel. Senare i veckan tilldelades hon svenska kyrkans pris, Aurorapriset, något som skulle visa vara en indikation på utgången.

För när Göteborgs filmfestival höll sin officiella avslutning på Auktionsverket kulturarena inför prominenta filmarbetare och -producenter var det "Amatörer" som tilldelades det prestigefyllda Dragon Award Best Nordic Film. Det är världens till prispengar största pris om en miljon kronor.

Amatörer skildrar den lilla kommunen Lafors som hoppas vända den ekonomiska torkan genom att locka till sig ett tyskt lågprisvaruhus. För att stärka kommunens varumärke ber de ungdomar att producera filmer om sin hemort. Resultatet blir inte det önskade. Manuset har regissör Gabriela Pichler skrivit tillsammans med författaren Jonas Hassen Khemiri och handlar om såväl kämpande medborgare som plågade politiker.

Juryns motivering var "för dess levande, nyanserande och intelligenta porträtt av en småstad i dagens Sverige, som sträcker sig över olika generationer, bakgrunder och medier".

En rörd Gabriela Pichler sa bland annat i sitt tacktal:

– Tack Jonas Hassen Khemiri för manus… och till hela världen.

Fler pris delades ut på galan, bland annat Honorary Dragon Award, som i år delades ut till den franska skådespelaren Juliette Binoche, som var på plats för att te emot det.

I sitt tal riktade hon ett speciellt tack till sin skyddsängel Pippi Långström, som starkt påverkat henne i livet.

Bredvid henne satt också den amerikanske konstnären, filmaren och musikern Laurie Anderson, som deltagit med filmen "The chalkroom" under festivalen.