JOBB. Jobben som erbjuds finns framför allt inom vaktmästeri och utomhusarbete. Foto: Mostphotos

Vinterjobb – nya konceptet mot ungdomsarbetslöshet

Sommarjobb har hjälpt många unga in på arbetsmarknaden. Nu hoppas Göteborgs Stad att det nya konceptet med vinterjobb ska ha samma effekt.

  • Publicerad 11:21, 6 okt 2020

Coronapandemin har gjort det tufft på arbetsmarknaden i Göteborg. Inte minst för unga utan tidigare arbetslivserfarenhet. Det nya konceptet med vinterjobb är statligt finansierat med målet att på sikt motverka ungdomsarbetslöshet.

– Vinterjobben stärker ungas möjligheter att få ett jobb på den öppna arbetsmarknaden. De ger erfarenheter, referenser och kunskaper som kan vara avgörande för framtiden, säger Linda Högbacka, ansvarig chef på Arbetsmarknad och vuxenutbildning, i ett pressmeddelande.

I Göteborg kommer mellan 200 och 400 vinterjobb erbjudas, framförallt inom vaktmästeri och olika utomhusarbeten. Ungdomarna som erbjuds jobb får arbeta under tre veckor i november och december. Alla antagna får också en extra inledande vecka tillsammans med studie- och yrkesvägledare.

– Vi har den spetskompetensen inom förvaltningen och har därför valt att koppla in den på denna insats. Det gör att vinterjobben inte enbart ger ungdomarna erfarenheter och referenser, utan också fördjupade kunskaper om hur arbetsmarknaden fungerar och möjlighet att reflektera över vilket typ av yrke som kan passa just dem, säger Linda Högbacka.

Trots coronapandemi erbjöds 2 240 gymnasieungdomar och 1950 grundskoleelever sommarjobb i år vilket är en ökning jämfört med året innan. Linda Högbacka räknar med ett högt söktryck även till vinterjobben.

1 500 sommarjobb försvann – nu har nya hittats

– Inte minst eftersom vi vet att många ungdomar som planerat arbeta inom branscher där det idag inte finns jobb att få på grund av Covid-19, plötsligt går sysslolösa, säger Linda Högbacka.

Ansökningsperioden till Vinterjobben pågår mellan 5-11 oktober.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00