JOBB. Jobben som erbjuds finns framför allt inom vaktmästeri och utomhusarbete. Foto: Mostphotos

Vinterjobb – nya konceptet mot ungdomsarbetslöshet

Sommarjobb har hjälpt många unga in på arbetsmarknaden. Nu hoppas Göteborgs Stad att det nya konceptet med vinterjobb ska ha samma effekt.

  • Publicerad 11:21, 6 okt 2020

Coronapandemin har gjort det tufft på arbetsmarknaden i Göteborg. Inte minst för unga utan tidigare arbetslivserfarenhet. Det nya konceptet med vinterjobb är statligt finansierat med målet att på sikt motverka ungdomsarbetslöshet.

– Vinterjobben stärker ungas möjligheter att få ett jobb på den öppna arbetsmarknaden. De ger erfarenheter, referenser och kunskaper som kan vara avgörande för framtiden, säger Linda Högbacka, ansvarig chef på Arbetsmarknad och vuxenutbildning, i ett pressmeddelande.

I Göteborg kommer mellan 200 och 400 vinterjobb erbjudas, framförallt inom vaktmästeri och olika utomhusarbeten. Ungdomarna som erbjuds jobb får arbeta under tre veckor i november och december. Alla antagna får också en extra inledande vecka tillsammans med studie- och yrkesvägledare.

– Vi har den spetskompetensen inom förvaltningen och har därför valt att koppla in den på denna insats. Det gör att vinterjobben inte enbart ger ungdomarna erfarenheter och referenser, utan också fördjupade kunskaper om hur arbetsmarknaden fungerar och möjlighet att reflektera över vilket typ av yrke som kan passa just dem, säger Linda Högbacka.

Trots coronapandemi erbjöds 2 240 gymnasieungdomar och 1950 grundskoleelever sommarjobb i år vilket är en ökning jämfört med året innan. Linda Högbacka räknar med ett högt söktryck även till vinterjobben.

1 500 sommarjobb försvann – nu har nya hittats

– Inte minst eftersom vi vet att många ungdomar som planerat arbeta inom branscher där det idag inte finns jobb att få på grund av Covid-19, plötsligt går sysslolösa, säger Linda Högbacka.

Ansökningsperioden till Vinterjobben pågår mellan 5-11 oktober.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40