Vinterlopp hetare än någonsin

Med start fredagen den 11 januari kommer 1 750 personer att, under hela helgen, trotsa januarivädret och med enbart benkraft färdas distanser på allt från 14 kilometer upp till 89 kilometer.

  • Publicerad 09:37, 10 jan 2019

Under fredagen och helgen kommer tre startskott gå för olika distanser då Sandsjöbacka trails går av stapeln.

I år blir det nionde året i rad som loppet arrangeras och det har vuxit rejält med åren. Förra året var 12 olika nationer representerade, i årets lopp finns fler än 25 i startlistan och med sina nära 2 000 anmälda löpare väntas det bli det största hittills.

– För nio år sedan fanns det inte speciellt många löplopp av det här slaget och framför allt inte i mitten av januari, säger Max Andersson, marknads- och PR-ansvarig. Jag tror att en anledning till att vi har vuxit så mycket som vi har gjort är att vi har flera väldigt långa lopp som attraherar en viss typ av löpare från hela världen.

Sandsjöbacka trails utgörs av tre distanser på tre dagar där den längsta är 89 kilometer. För de som verkligen söker utmana sig finns Ultratrippeln då den tävlande springer alla tre distanser under helgen, vilket sammanlagt blir en sträcka på 161 kilometer.

– Man behöver vara ganska galen för att ta sig an alla tre distanserna, säger Max Andersson.

Grund idén bakom loppet var att uppmuntra till transport löpning och få fler att upptäcka de gröna områdena i Sandsjöbackareservatet, Änggårdsbergen och Centrala Göteborg.

Till årets upplaga står den regerande svenska rekordhållaren på 6-dagarslöpning, Johnny Hällneby på startlinjen på Ultratrippeln. Även landslagslöparen i Ultralöpning Sandra Lundqvist tar sig som en av rekordmånga kvinnor an Ultratrippeln.

– Nu hoppas vi på att väderprognosen håller i sig för i nuläger ser det ut att bli temperaturer runt nollan och lite sol, väder som är optimalt både för löpare och oss arrangörer, avslutar Max Andersson.

Sandsjöbacka trail

Start: Tjolöholm Slott, Kungsbacka, Kållered, Sisjön

Målgång: Skansen Kronan, centrala Göteborg

Distanser: 14km, 25km, 37km, 50km, 89km

Förväntat antal startande: 1750 löpare.

Samarbete med antal markägare: 182 stycken

Antal Funktionärer: Över 100 st ideellt engagerade'

Datum: 11-13 januari

Vi är GBG

    Vi är GBG