Vision. Tanken med att omvandla Backaplan från shoppingcenter till bostadsområde handlar om att vilja knyta ihop och utveckla Göteborgs stadskärna. Foto: Framtidens Backaplan

Visionen: Så ser det framtida Backaplan ut

Under de närmaste 10-15 åren kommer Backaplan att genomgå en stor förändring. Från shoppingcentrum med tillhörande parkeringar till bostäder och kontor.

  • Publicerad 11:36, 21 okt 2021

7 000 nya bostäder, 140 000 kvadratmeter handelsytor, gröna parkområden, kulturhus, kontorsbyggnader, skolor och samhällsservice mellan Kvillestaden och Brunnsbo. Det är planerna för hur Backaplan ska utvecklas under de närmast årtiondena.

Visionen: Så ser det framtida Backaplan ut

För den som är nyfiken och vill få bättre överblick har aktörerna bakom nybyggnationerna varit behjälpliga och tagit fram en sajt som visar vilka planer som finns för platsen. På sajten Framtidens Backaplan finns visionsbilder och annan information som berättar om planerna.

– Det har varit väldigt spännande att se hur visionerna blivit tydligare i takt med att den första detaljplanen godkänts. Mycket arbete återstår, men redan nu kan vi berätta en del om vad som faktiskt är på gång i området, säger Johanne Gabrielson, marknadsansvarig Backaplan, Skandia Fastigheter, i ett pressmeddelande.

"Redan startat"

Bakom webbplatsen finns fastighetsägarna Skandia Fastigheter, Balder, Riksbyggen och KF Fastigheter som väntas bygga på platsen.

Då även vissa konkreta beslut om hur området ska gestaltas inte är tagna än så är sajtens huvudsakliga uppgift att ge en vision.

– Det är en kommunikativ utmaning att berätta om något som till så stor del ännu är ovisst. Samtidigt har omvandlingen redan startat och det känns väldigt bra att kunna visa en del av hur det kommer vara att leva, verka och bo här, säger Simon Cederqvist, sälj- och marknadskoordinator, Balder.

Backaplan: En handelsplats i förändring

Vi är GBG