Visselblåsaren Chelsea Manning till Way Out West Foto: Wikipedia

Visselblåsaren Chelsea Manning till Way Out West

Det är inte bara musik på Way Out West. Det blir prat också. Visselblåsaren och aktivisten Chelsea Manning är en av talarna som besöker festivalen.

  • Publicerad 12:10, 10 jul 2018

Nu presenterar Way Out West årets talare till festivalens samtalsprogram.

Årets första släpp innehåller bland annat ett samtal med visselblåsaren Chelsea E Manning. Hon är den före detta underrättelseanalytiker som blev känd i samband med  publiceringarna av de dokument som kom att bli kända som Iraq War logs och Afghan War logs.

Diskussion om falska nyheter

Programmet bjuder även på paneldiskussioner om att syna falska nyheter och källkritik i sociala medier, och om ordens kraft med bland andra författaren Jonas Hassen Khemiri. Det blir också en livepodd av Raseriet. 

Fokus på valet utan partipolitik

Årets tema för samtalen fokuserar på att det är valår och att festivalen attraherar en stor mängd förstagångsväljare. Arrangörerna menar att Way Out West ska belysa och prata om de ämnen som är hjärtefrågor för dem, utan att bli partipolitiska.

– Eftersom hållbarhet är en oerhört viktig fråga för såväl festivalen som dess besökare, är det också ett återkommande tema i samtalen på Höjden; vare sig det tar sitt uttryck i klimat-, demokrati-, sociala- eller ekonomiska diskussioner. I år har vi valt att fokusera på paneldiskussioner som format, där vi vill bredda perspektiv och synvinklar med våra inbjudna deltagare, säger Patrick Fredriksson på Luger i ett pressmeddelande.

Chelsea E Manning

Chelsea E Manning är den före detta underrättelseanalytiker som blev en av världens mest kända visselblåsare i och med publiceringarna av de dokument som kom att bli kända som Iraq War logs och Afghan War logs.

Hon dömdes till fängelse efter att ha läckt sekretessbelagda handlingar till allmänheten, men fick sitt straff förkortat av president Obama.

Hennes handlingar och avslöjanden har kallats för katalysator till den arabiska våren och hon har nominerats till Nobels fredspris vid två tillfällen.

På Way Out West Talks pratar hon om behovet av insyn i statens agerande, och vad som kan hända när den saknas. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG