Vittnen vågade inte namnge bilbrännarna

Tusentals förhör har hållits under utredningen av bilbränderna i Frölunda. I måndags inleddes rättegången mot sex unga män som står åtalade för bränderna vid Frölunda Torg.

  • Publicerad 15:51, 8 okt 2019

– Det har varit en tungrodd utredning med många delar att hålla reda på och svårt att identifiera personer, säger åklagare Mats Ihlbom och fortsätter:

– Vi har hållit tusentals förhör men vi har inte fått ett enda namn på någon som varit delaktig i dådet.

En anledning till att det varit svårt att få vittnen att namnge misstänkta menar Mats Ihlbom kan vara att de varit rädda.

– Det har både varit för att man inte vet och för att man har varit rädd. Men var den rädslan kommer av vill jag inte spekulera i.

FILM: Här brinner bilarna i Askim

I måndags inleddes rättegången mot de sex unga männen som står åtalade för bilbränderna i Västra Frölunda i augusti förra året.

Tre står åtalade för medhjälp till grov skadegörelse, där den yngsta personen är född 2003.

De tre andra är misstänkta för grovskadegörelse och våldsamt upplopp var av en är knuten till händelsen genom DNA-analys då man hittat blodspår på platsen.

– Det filmade materialet har varit viktigt men den tyngsta tekniska bevisningen är DNA-spåren, det smakar ju mumma i en sådan här polisutredning, säger Karl Fridén, polis och handläggare för förundersökningen.

Vad har de här sex personerna för tidigare bakgrund?

– Jag vill inte uttala mig om deras bakgrund men jag kan säga så mycket att det rör sig inte om några grovt kriminella, säger Mats Ihlbom.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11