Viveca Lärn hittade tillbaka till barndomen

Viveca Lärn har skrivit över 70 böcker. Men är fortfarande nyfiken och vill skriva mer. Men ännu en självbiografi…? – Jag har skrivit om mig upp till 16 år. Resten är privat.

  • Publicerad 06:30, 25 aug 2019

Jag har ju levt ett långt liv. Men det jag ändå minns bäst är barn- och ungdomen.

Hon kommer med raska steg uppför Avenyn. Blicken pendlar mellan skyltfönstren och gatulivet. På håll ser hon mig komma och hennes smittande leende möter mig. En olycka för några år sedan gjorde att hon har blivit blind på ena ögat. Det andra kärvar det med. Men det är alltså inget som märks.

Är nyfiken

Viveca Lärn är nyfiken, öppen och det dröjer aldrig länge innan ett samtal börjar utspinna sig. Något som varit en fördel när hon i sommar varit vikarie som programledare i P4:s "Söndagsmorgan", det programmet där hon annars brukar vara bisittare för Morgan Larsson.

– Nu är jag tillbaka som sidekick. Men jag hann ju i somras också vara programledare för "Karlavagnen" två kvällar. Jag som är morgonmänniska skulle alltså vara vaken på kvällarna. Sända då jag brukade gå och lägga mig. Jag försökte med alla medel. Stod upp. Hade siesta. Men allt hjälpte dåligt. Det gick åt en hel del Cola Light för att hålla mig igång, säger hon nästan fnissande.

– Men jag är förstås tacksam att ha blivit tillfrågad. Det gick bra, även om det var lite jobbigt med påannonseringen av nyheterna ideligen. Samtidigt är "Karlavagnen" speciellt. Man måste vara något av en diplomat. Efter elva är ju alla inte helt sobra då de ringer. Men jag gillar direktsänt. Det blir något helt annat, en nerv som jag tycker om.

Trivs med Morgan

Hon trivs också i Morgan Larssons sällskap på söndagsmorgnarna.

– Jag har lovat att vara med fram till nyår. Sedan får vi se.

För det är ju trots allt författare som hon är. Yrket som sprang ur journalistyrket då hon debuterade 1975 med "Stoppa pressarna" och som nu har blivit över 70 böcker – populära barnböcker och lika populära romaner.

Men då hon i våras kom med sin senaste bok – "Sladdisen – en bok om min barndom" – var det annorlunda. Det är en självbiografi, från späd ålder fram till hon är 16 år. En självutlämnande bok om uppväxten, författad ur ett barns storögda och nyfikna perspektiv.

– Det tog väldigt mycket jobb och tid att skriva den. Tre år. Jag som aldrig har skrivit dagbok – det går inte med ett äldre syskon, som skulle avslöja allt – har tittat på bilder från min barndom. Pappa (journalisten Hubert Lärn, reds anm) gjorde ju mycket reportage och hade professionella fotografer som tog mycket bilder, som jag har haft nytt av och som väckt mycket minnen säger hon.

– Jag har ju levt ett långt liv. Men det jag ändå minns bäst är barn- och ungdomen. Trots att jag inte har några barndomsvänner att spegla mina minnen med.

Har alltid hittat på

Hon berättar att hon tillsammans med Astrid Lindgren och Lennart Hellsing har pratat mycket om just detta.

– Ja, det kanske är betecknande för barnboksförfattare. Som vuxenförfattare skriver man ofta om sig själv; det gör inte en barnboksförfattare. Men det här är absolut ingen roman, säger hon med emfas.

– Jag har alltid hittat på. Som reporter var jag kanske inte alltid pålitlig. Skickades jag iväg på ett jobb kom jag alltid tillbaka med en text. Även då det inte hade hänt något.

Hon ler. Nej, fantasin är det inte fel på. Men en fortsättning på "Sladdisen – en bok om min barndom" blir det – nog – inte.

– Jag har skrivit om mig upp till 16 år. Resten är privat.

Viveca Lärn

Är: Författare, föreläsare och journalist. 75 år. Uppvuxen i Örgryte. Arbetade tidigt som journalist (GP, GT, Aftonbladet och senare frilans) innan hon inledningsvis blev barnboksförfattare. Debuterade 1975 med "Stoppa pressarna". Har skrivit över 70 böcker, varav serien om "Saltön" (nio romaner mellan 1999–2016) blev tittarsuccé som tv-serie.

Familj: Tre barn, där sonen Per-Julius (född 1964) avled 2015, och flera barn barn.

Aktuell: Med självbiografin "Sladdisen – en bok om min barndom" och i radio på söndagar tillsammans med Morgan Larsson i "Söndagsmorgan".

Viveca Lärns Göteborgsfavoriter

Spårvagn – Färja

Jungans – Paley

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Södra skärgården – Norra skärgården

Avenyn – Vasagatan

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Folkteatern – Stadsteatern

Filmfestivalen – Bokmässan

Götaplatsen – Järntorget

Röda sten – Saltholmen

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57