Spelberoendeteamet i Göteborg kan ge rådgivning och behandling både i grupp och individuellt. Foto: Mostphotos

VM:s vinnare – och förlorare

Fotbolls-VM är högsäsong för live-betting och spelande i allmänhet. De flesta kan hantera det. Men för många kan stora mästerskap både vara vägen in – och dödsstöten – i ett spelberoende.

  • Publicerad 05:30, 14 jun 2018

I dag börjar VM i Ryssland. Starten på en månad av fotboll, samhörighet, glädje – och live-betting. Under mästerskapet kan du spela om nästan allt – nästa inkast, målskyttar eller röda kort.

– Det är inte ovanligt att stora mästerskap blir starten på ett missbruk eller just det som får bägaren att rinna över, säger Johan Conse, behandlare på Spelberoendeteamet Göteborg.

Efter förra världsmästerskapet, för fyra år sedan, kunde den nationella stödlinjen för spelberoende se en markant ökning av samtal. Spelberoendeteamet i Göteborg har därför förberett sig med extra akuttider och nybesökstider för göteborgare som behöver råd, stöd och behandling.

– Det kommer ofta en månad senare i samband med att man spelat bort semesterpengarna. Det är samma sak på vintern när man kanske spelat bort pengarna till julklappar och vinterresor. Vi ser en peek hos oss i september och januari, säger Johan Conse.

När blir spelandet osunt?

– Det är precis som med andra beroenden – när det är det som styr livet. Spelandet blir det viktiga. Man gör sämre ifrån sig på jobbet, är inte närvarande med sin familj och spelar hellre än att träffa vänner. Medan vardagsspelaren gärna skryter om sina vinster agerar spelmissbrukare ofta tvärt om för att inte avslöja hur mycket man spelar för. Ett tecken är också just det, att man börjar spela för större summor för att få samma spänning. Det blir som att man jagar förluster.

Yngre män är traditionellt den största riskgruppen. Men enligt Johan Conse finns spelandet numera överallt i samhället

– Den senaste statistiken är tio år gammal. Men nu kommer snart nya studier som vi är väldigt spända att se resultatet på. Vår uppfattning är att spelmissbruk finns i alla samhällsklasser och åldrar och att allt fler kvinnor spelar.

Varför tror ni att spelandet ökar?

– Det har med tillgängligheten att göra. Hur mycket vi än hatar spelreklam så är det något vi matas med överallt. Det är tydligt att den svenska lagstiftningen inte har hängt med. Sedan har vi det bra i Sverige. Vi har god ekonomi och råd att spela. Då är vi lätta måltavlor, säger Johan Conse.

Spelberoendeteamet i Göteborg

Vänder sig till göteborgare över 18 år som har problem med spel om pengar.

Erbjuder behandling i grupp eller individuellt. Behandlingen baserar sig på kognitiv beteendeterapi (KBT) och motiverande samtal (MI).

Även den som är anhörig till någon som spelar för mycket kan kontakta Spelberoendeteamet.

All rådgivning, behandling och stöd är gratis.

Drivs av Social resursförvaltning, Göteborgs Stad.

Har ett nära samarbete med Spelberoendes förening i Göteborg som erbjuder kostnadsfritt kamratstöd för personer med problem med spel om pengar.

Källa: Göteborgs stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG