Stororder. Det handlar om en affär med 157 eldrivna ledbussar mellan Volvo Bussar och Transdev som bland annat kör åt Västtrafik. Foto: Eddie Löthman (arkivbild)

Volvo i rekordaffär med elbussar

Volvo Bussar har fått den hittills största ordern på elbussar i Europa. Det handlar om 157 eldrivna ledbussar till Transdev som bland annat kör bussar åt Västtrafik.

  • Publicerad 16:23, 6 nov 2019

– Denna stora order bekräftar att elbussar redan idag är en i alla avseenden hållbar och ekonomisk lösning för krävande kollektivtrafik med hög kapacitet, säger Håkan Agnevall, vd på Volvo Bussar i ett pressmeddelande.

Elbussarna som ingår i storordern kommer att gå i trafik på ett flertal busslinjer i Göteborg.

Affären är en fortsättning på Västtrafiks upphandling om busstrafiken i Göteborg där Transdev stod som vinnare.

– För oss som mobilitetsföretag är det viktigt att hela tiden kunna erbjuda resenärerna en bra service och funktionella fordon, men det är också viktigt att våra förare har en bra arbetsmiljö. Nya bussar och särskilt de tysta elbussarna ger inte bara renare städer utan förbättrar även arbetsmiljön, säger Gunnar Schön, vd Transdev Sverige.

Byggs i polen

Samtliga bussar kommer att vara av den nya modellen 7900 Volvo Electric Articulate som har plats för 150 resenärer och har en energiförbrukning som är 80 procent lägre än för motsvarande dieselbuss.

Nu kommer Västtrafiks nya elbussar

Bussarna kommer att laddas vid snabbladdningsstationer utmed linjesträckningen och levereras i mitten av december nästa år.

Bussarna kommer dock inte att byggas i Göteborg utan i Polen.

– Men mycket av utvecklingsarbetet är gjort här i Göteborg, säger Håkan Agnevall till P4 Göteborg.

Göteborg antar utmaningen – fossilfria transporter 2030

Nu blir bokbussen elektrisk

Vi är GBG