De sömnlösa eleverna

Studieintyg. Stefan Elfström berättar att Volvo är noga med att kontrollera studieintyg. Foto: Volvo Cars/Bengt Jansson

Volvo: Vi har begränsningar

Flera rektorer i Göteborg vittnar om hur elevers extrajobb går ut över studierna. På Volvo Cars har man satt begränsningar för hur mycket studenter får jobba.

  • Publicerad 11:00, 23 apr 2019

Volvo Cars tar in extrapersonal för att kunna ge den ordinarie personalen ledighet i större utsträckning. Men de vill också attrahera studerande för att de senare ska söka sig till Volvo och vilja ta anställning längre fram.

I poolen av extrapersonal finns omkring 1000 personer i dagsläget. I den gruppen finns både gymnasieelever och studerande på högskolor och universitet. För att få jobba måste man vara minst 18 år och ha godkända gymnasiebetyg i svenska, engelska och matematik.

– Vi har också satt en övre gräns, att man bara får jobba max 10 skift per fyraveckorsperiod. I snitt jobbar man 5 pass, men max är 10 för att det ska ligga på en lagom nivå, säger Stefan Elfström, presskommunikatör på Volvo Cars.

Enligt Stefan Elfström görs genomförs också regelbundna kontroller av studieintyg.

– Kan man inte visa upp det så har vi rätt att avsluta anställningen, säger han.

Hur ställer ni er till problembilden att elever låter jobbet gå ut över studierna?

– Det är viktigt att hålla på begränsningarna. Om vi upptäcker att någon ligger på gränsen skickas en signal till projektledaren, säger Stefan Elfström.

Kan ni tänker er ett närmare samarbete med gymnasieskolorna?

– Vi har redan samarbete med Göteborgs Tekniska College, GTC, och det finns säkert fler samarbeten som jag inte känner till, säger Stefan Elfström.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57