Nekar. 47-åringen som är dömd för spioneri överklagar fängelsedom till Högsta domstolen Foto: Mostphoto

Volvospion överklagar fängelsedom till Högsta domstolen

En 47-årig göteborgare dömdes i höstas till tre års fängelse för spioneri efter att ha sålt företagshemligheter från Volvo och Scania till Ryssland. Nu hoppas mannen att Högsta domstolen friar honom.

  • Publicerad 05:30, 14 jan 2022

Fallet handlar om en 47-årig civilingenjör från Göteborg som arbetade som konsult för Volvo personvagnar under åren 2016 till 2017 och för lastbilstillverkaren Scania från februari 2018 tills han greps i februari, 2019.

Det var under 2016 som den nu dömde mannen fick kontakt med en rysk ambassadtjänsteman som han sedan träffade regelbundet fram tills han greps vid ett möte på en restaurang i centrala Stockholm.

I september i fjol dömdes mannen i tingsrätten till tre års fängelse. Enligt domen hade han spionerat på Scania för Rysslands räkning. Samtidigt stod han även åtalad spioneri mot Volvo cars men dömdes inte för detta.

Fortsätter neka till brott

Mannen som nekade till brott överklagade till Hovrätten som fastställde straffet på tre år och menade att det även gick att påvisa spioneri mot Volvo.

– Säkerhetshoten mot Sverige har breddats och fördjupats. Varje dag, året om pågår angrepp, spionage och säkerhetshotande aktiviteter från andra länder för att stjäla information och stärka den egna staten, sa Daniel Stenling, chef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen i ett uttalande i samband med domen.

Men mannen fortsätter att neka till brott. Det framgår av ett överklagande inlämnat till Högsta domstolen, där mannens advokat även argumenterar för att hans klients rätt till en rättvis rättegång kan ha kränkts, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Detta genom att hovrätten inte utsåg någon domstolssakkunnig, skriver advokaten i överklagandet till HD.

Advokaten ber samtidigt om mer tid på sig för att utveckla grunderna för överklagandet samt begäran om prövningstillstånd.

Så värvas en agent

En agent är en person som har i uppdrag att samla information om Sverige och svenska förhållanden, och delge informationen till en utländsk säkerhetstjänst. Varje år utsätts personer i Sverige för värvningsförsök.

Vad gör jag om jag tror att jag är utsatt för ett värvningsförsök?

1. Anteckna vem som har kontaktat dig och vilken anledning till kontakten personen uppgav.

2. Noterar när och hur den första kontakten togs.

3. Tipsa Säkerhetspolisen

Källa: Säkerhetspolisen.se

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47