VRAK. Skeppen som hittats i Masthamnen vid Kvarnberget är flera hundra år gamla. Foto: Arkeologerna

Vrakfynd försenar Västlänkenprojekt med två år

Västlänkens delprojekt Kvarnberget försenas med två år. Orsaken är oväntade vrakfynd förseningar i förstärkningsarbetet i Götatunneln.

  • Publicerad 14:43, 20 okt 2020

Foto: Arkeologerna

I området vid Kvarnberget har omfattande arkeologiska undersökningar gjorts i nästan två år med flera oväntade fynd. Utöver keramik, porslin och rester av befästnings- och hamnmurar har arkeologerna hittills hittat åtta vrak i gamla masthamnen från 1600- 1700- och 1800-talet.

Nya fynden: Skeppsvrak från 1600-talet

– Vi visste tidigt i planeringsskedet att vi kommer att hitta arkelogiska fynd i det här området. Därför valde vi att inte lägga deletappen som tidskritisk. Däremot hade vi inte räknat med att undersökningarna skulle pågå så länge och därför behöver vi nu förlänga byggtiden för deletapp Kvarnberget, säger Bo Larsson, projektchef för Västlänken, på Trafikverkets hemsida.

Ytterligare en orsak till förseningen är förstärkningsarbetet i Götatunneln som bara kom halvvägs 2018. Det arbetet återupptas 2021 vilket i sin tur försenar vissa av momenten i Västlänkens delprojekt Kvarnberget.

Västlänken avbryter arbetet i Götatunneln

– Att vi inte har kunnat påbörja all produktion i delprojektet gör att vi måste förlänga byggtiden för delprojekt Kvarnberget från 2021 till 2023, säger Markus Rangmar, projektledare för delprojekt Kvarnberget.

Förseningen ska enligt Trafikverket inte påverka hela Västlänkens sluttid, men det kommer innebära ökade kostnader på cirka 200 miljoner kronor som tas ifrån en reserv som finns i Västlänkens totala budget.

Göteborgsnöje

Ny svensk postpunk med rötterna i 80-talet

Nöje Del III släpper nytt i väntan på att få komma ut och spela Med rötterna djupt rotade i den svenska postpunkens mest åttiotalistiska mylla söker Göteborgsbandet Del III rastlöst vidare. Som med nya singeln "Kärlek är ett brev som aldrig skrevs".tisdag 1/12 16:44

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40