VRAK. Skeppen som hittats i Masthamnen vid Kvarnberget är flera hundra år gamla. Foto: Arkeologerna

Vrakfynd försenar Västlänkenprojekt med två år

Västlänkens delprojekt Kvarnberget försenas med två år. Orsaken är oväntade vrakfynd förseningar i förstärkningsarbetet i Götatunneln.

  • Publicerad 14:43, 20 okt 2020

Foto: Arkeologerna

I området vid Kvarnberget har omfattande arkeologiska undersökningar gjorts i nästan två år med flera oväntade fynd. Utöver keramik, porslin och rester av befästnings- och hamnmurar har arkeologerna hittills hittat åtta vrak i gamla masthamnen från 1600- 1700- och 1800-talet.

Nya fynden: Skeppsvrak från 1600-talet

– Vi visste tidigt i planeringsskedet att vi kommer att hitta arkelogiska fynd i det här området. Därför valde vi att inte lägga deletappen som tidskritisk. Däremot hade vi inte räknat med att undersökningarna skulle pågå så länge och därför behöver vi nu förlänga byggtiden för deletapp Kvarnberget, säger Bo Larsson, projektchef för Västlänken, på Trafikverkets hemsida.

Ytterligare en orsak till förseningen är förstärkningsarbetet i Götatunneln som bara kom halvvägs 2018. Det arbetet återupptas 2021 vilket i sin tur försenar vissa av momenten i Västlänkens delprojekt Kvarnberget.

Västlänken avbryter arbetet i Götatunneln

– Att vi inte har kunnat påbörja all produktion i delprojektet gör att vi måste förlänga byggtiden för delprojekt Kvarnberget från 2021 till 2023, säger Markus Rangmar, projektledare för delprojekt Kvarnberget.

Förseningen ska enligt Trafikverket inte påverka hela Västlänkens sluttid, men det kommer innebära ökade kostnader på cirka 200 miljoner kronor som tas ifrån en reserv som finns i Västlänkens totala budget.

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12