Waldemar har skördat sin första potatis

Att äta nypotatis till nyårsmiddagen hör inte till vanligheten i Göteborg, men i Billdal finns en man som inte tycker att det är speciellt märkvärdigt. I 30 års tid har Waldemar Johansson odlat potatis mitt i vintern och grävt upp färska knölar under snötäcket.

  • Publicerad 12:50, 30 jan 2022

– Du förstår, jag är galen, säger Waldemar Johansson när vi går genom hans trädgård i Billdal. Han skördar nypotatis mitt i vintern och överallt finns exotiska växter i dvala, i väntan på våren.

Enligt Waldemar själv är det inte så svårt att driva upp potatis lagom till nyår. Han sätter potatisen i slutet av sommaren och gödslar. Sen täcker han med vegetation från trädgården, som gräsklipp eller löv. När blasten sen börjar komma upp så kuperar han jord över den så de stannar under marken. När temperaturen sedan börjar krypa ner så täcker han knölarna med en duk eller presenning.

– Sen glömmer man bara bort dem tills det är dags att gräva upp dem, berättar han.

Waldemar berättar glatt om en middagsbjudning han hade på nyår för några år sedan. Med på middagen var några vänner från Falköping, som var bönder.

När Waldemar försvann ut i trädgården och kom tillbaka in med nypotatis till middagen så uppstod förvirring i sällskapet som undrade var i hela världen han fått tag på nypotatis den här tiden på året. Varpå Waldemar förklarade att han just grävt upp dem ur snön i på sin egen tomt.

Än så länge har inte mycket annat än julrosen börjat blomma i trädgården men överallt finns knoppar i väntan på varmare väder och solljus. I växthuset hänger torkade vinrankor och väntar på att bära frukt. Till våren planteras även tomater inne i växthuset.

Mitt bland vegetationen har Waldemar byggt en trappa av naturstenar som leder upp till en platå som gränsar till skogen. Trots att han är 84 år stegar han enkelt uppför de ojämna trappstegen för att visa sin damm med tillhörande bäck och vattenfall.

– Grannen tycker att det är mysigt med vattenfallet som pårlar på våren, men att "man blir så kissnödig", säger han och skrattar.

I Waldemars trädgård trängs massor av olika unika växter som sällan återfinns i Göteborg. Här finns bland annat kinesiska pioner som enligt Waldemar kan bli lika långa som honom själv när de står i full blom.

Det växer redan i trädgården i Billdal. Foto: Annie Thunegård

Att lyckas odla potatis mitt i vintern är enligt Waldemar inte så svårt. Förbereder man knölarnas vinterbonad i jorden så sköter sig resten av sig själv. Foto: Annie Thunegård

Vi är GBG

    Vi är GBG