Demokraternas Martin Wannholt beskriver överenskommelsen mellan Alliansen och de rödgrönrosa som oseriös. Foto: Kristian Risenfors/Markus Andersson

Wannholt avfärdar inte Soffans invit

Överenskommelsen mellan Alliansen och de rödgrönrosa kan innebära att de partier som fått flest röster hamnar utanför makten. Men Socialdemokraterna och Demokraterna har inte gett upp. Partierna för nu fördjupade samtal med varandra.

  • Publicerad 16:30, 8 nov 2018

Det är turbulenta dagar i Göteborgspolitiken. Alliansen har tillsammans med de rödgrönrosa (V, MP och FI) kommit överens om hur de vill styra staden – med Alliansens budget. Överenskommelsen skulle innebära att de två partier som fått flest röster, Socialdemokraterna och Demokraterna, lämnas utanför makten.

Läs också: Otippade utspelet: Nytt samarbete petar S från makten

På en presskonferens under onsdagen sa Ann-Sofie Hermansson (S) att hon fortfarande tror på en bredare och stabilare koalition i en blocköverskridande lösning. Hon sa också att hon skulle föra nya diskussioner med Demokraterna.

Läs också: "Soffan": Det är en ohelig allians

Demokraternas Martin Wannholt är inte heller imponerad av överenskommelsen mellan Alliansen och de rödgrönrosa.

– Jag förstår att alla vill väl, men det här är inte seriöst. Det går inte att driva sin politik med 24 mandat. Det blir väldigt svårt i alla fall. Den stora vinnaren i det här är Daniel Bernmar (V). Han hjälper till att släppa fram ett borgerligt styre som inte har möjlighet att styra. Han hoppas de krackelerar och då får han en stark oppositionsroll, säger Martin Wannholt.

Ann-Sofie Hermansson sträckte ut en hand till er i Demokraterna igår. Hur tolkar du den?

– Vi för samtal med Socialdemokraterna. Jag har fått styrelsens uppdrag att fördjupa samtalen med dem – om de går med på våra minimikrav. Västlänken är lite svår, den kommer inte vi kompromissa om. Men det finns många andra viktiga frågor. Vi satte ihop en lista på 11 punkter som omedelbart bör genomföras för att få en fungerade politisk styrning i Göteborg. De enda som har varit intresserade av de här punkterna är faktiskt Socialdemokraterna.

Är Socialdemokraterna de som ni ser som mest aktuella för ett eventuellt samarbete?

– Vi är öppna för alla möjligheter för att få till ett brett styre. Då är vi öppna för alla partier, utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Just nu har Alliansen låst sig med Vänsterpartiet, så de finns inte tillgängliga. Då pratar vi med dem som seriöst öppnat dörren för samtal, och för stunden är det Socialdemokraterna och det respekterar vi, säger Martin Wannholt.

Den 22 november ska det fattas beslut om vilken budget som ska gälla. Både Ann-Sofie Hermansson och Martin Wannholt är öppna för att skjuta på det beslutet, vilket det finns stöd för i kommunallagen vid särskilda skäl.

– Det är meningslöst att rösta fram en budget som inte går att realisera. Då är det bättre att vänta på något mer seriöst, säger Martin Wannholt.

Hur går det den 22 november?

– Det är för tidigt att säga. Om de inte går med på att bordlägga budget så får det bli en budgetomröstning. Då blir det antingen, som det ser ut nu, Alliansens budget utan styrförmåga eller så kommer en annan budget som är starkare, säger Martin Wannholt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG