Till höger - en enkel skiss av hur vildbihotellen ska vara uppbyggda. Foto: Luger/Naturskyddsföreningen

Way Out West med oväntad bisyssla

Way Out West var tidiga med att bli köttfria. Hållbarhetsarbetet har fortsatt med bland annat återvinning och minskat utsläpp från resor. Nytt för i år är ett bihotell.

  • Publicerad 17:29, 1 aug 2018

Enligt studier från Göteborgs Universitet minskade Way Out West sitt ekologiska fotavtryck med 25 procent när festivalen slutade servera kött på festivalområdet 2012.

Under årets festival fortsätter festivalen sitt hållbarhetsarbete. Bland annat kommer man klimatkompensera genom trädplantering.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– … Nu har vi bestämt oss för att bli klimatpositiva, vilket betyder att vi kommer att kompensera för mer än festivalens faktiska påverkan. Vi uppmanar fler att växla upp sitt hållbarhetsarbete, säger Patrick Fredriksson på Luger, en av grundarna till Way Out West i ett pressmeddelande.

Nytt för i år är också att festivalen och Naturskyddsföreningen bygger Sveriges största kollaborativa vildbihotell i Slottsskogen med invigning den 6 augusti. Projektet görs i samarbete med Göteborgs stad. Vildbina beskrivs som ensamlevande, mycket fredliga och de ska inte stickas.

– Våra förhoppningar är att vildbihotellet kommer att både uppmärksamma frågan om binas akuta situation samt utbilda och inspirera festivalbesökarna och göteborgarna till att själva vara med och rädda våra fantastiska bin! Vi tycker att det är otroligt roligt att Luger går i framkant när det gäller miljötänket på festivalen och ser fram emot att göra detta projekt ihop. Tillsammans skapar vi världens bi-vänligaste land, säger Erica Lintrup, projektledare på Naturskyddsföreningen.

Fakta om bin

Att bina producerar honung vet alla, men den största betydelsen för oss är att de pollinerar växter så att det blir frukt och bär åt oss och mängder av fåglar och andra djur. Utan bin skulle det bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken där vi handlar resultatet av binas gratistjänster åt oss! Cirka en tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin och humlor.

Huvudorsaken till binas snabba minskning både i antal individer och i antal arter, är att människan på bara några generationer radikalt förändrat naturen och binas livsmiljö. 

Bristen på bin har till exempel gjort att man i Kina måste pollinera träd och blommor för hand. I USA får man transportera bin i lastbilar för att sen släppa ut dem på ställen där bin dött ut.

Källa: Naturskyddsföreningen

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11