Till höger - en enkel skiss av hur vildbihotellen ska vara uppbyggda. Foto: Luger/Naturskyddsföreningen

Way Out West med oväntad bisyssla

Way Out West var tidiga med att bli köttfria. Hållbarhetsarbetet har fortsatt med bland annat återvinning och minskat utsläpp från resor. Nytt för i år är ett bihotell.

  • Publicerad 17:29, 1 aug 2018

Enligt studier från Göteborgs Universitet minskade Way Out West sitt ekologiska fotavtryck med 25 procent när festivalen slutade servera kött på festivalområdet 2012.

Under årets festival fortsätter festivalen sitt hållbarhetsarbete. Bland annat kommer man klimatkompensera genom trädplantering.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– … Nu har vi bestämt oss för att bli klimatpositiva, vilket betyder att vi kommer att kompensera för mer än festivalens faktiska påverkan. Vi uppmanar fler att växla upp sitt hållbarhetsarbete, säger Patrick Fredriksson på Luger, en av grundarna till Way Out West i ett pressmeddelande.

Nytt för i år är också att festivalen och Naturskyddsföreningen bygger Sveriges största kollaborativa vildbihotell i Slottsskogen med invigning den 6 augusti. Projektet görs i samarbete med Göteborgs stad. Vildbina beskrivs som ensamlevande, mycket fredliga och de ska inte stickas.

– Våra förhoppningar är att vildbihotellet kommer att både uppmärksamma frågan om binas akuta situation samt utbilda och inspirera festivalbesökarna och göteborgarna till att själva vara med och rädda våra fantastiska bin! Vi tycker att det är otroligt roligt att Luger går i framkant när det gäller miljötänket på festivalen och ser fram emot att göra detta projekt ihop. Tillsammans skapar vi världens bi-vänligaste land, säger Erica Lintrup, projektledare på Naturskyddsföreningen.

Fakta om bin

Att bina producerar honung vet alla, men den största betydelsen för oss är att de pollinerar växter så att det blir frukt och bär åt oss och mängder av fåglar och andra djur. Utan bin skulle det bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken där vi handlar resultatet av binas gratistjänster åt oss! Cirka en tredjedel av maten vi äter har pollinerats av bin och humlor.

Huvudorsaken till binas snabba minskning både i antal individer och i antal arter, är att människan på bara några generationer radikalt förändrat naturen och binas livsmiljö. 

Bristen på bin har till exempel gjort att man i Kina måste pollinera träd och blommor för hand. I USA får man transportera bin i lastbilar för att sen släppa ut dem på ställen där bin dött ut.

Källa: Naturskyddsföreningen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG