William ensam på Vita Bergen

William Hellström är sedan i julas ensam om Vita Bergen. Nu satsar han vidare med det han älskar mest – musiken och inleder festivalen Gården 5 juni. – Jag kan sitta i timmar med hörlurar i datorn, säger han.

  • Publicerad 16:48, 3 jun 2019

Han hälsar med vänster hand, lite ursäktande. Ett fall i skidbacken har gjort illa den. Inte allvarligt. Men tillräckligt för att ömma.

William Hellström försöker hitta utrymme i sitt liv för annat tillsammans med flickvännen. Det är inte alltid lätt att hitta tid för denne multiinstrumentalist, som sedan i julas står ensam för bandet Vita Bergen, och forskare. Han som för ett år sedan blev färdig läkare, forskar nu på hjärnan, en heltidsuppgift.

– Jag är doktorand till 100 procent, måndag till fredag, nio till fem och en del kvällar samt helger också, säger han med ett leende.

– Men jag går inte ut på kvällarna och tittar inte på några TV-serier.

Musik i timmar

Istället ägnar han all ledig tid åt sin musik. I timmar.

– Musiken är mitt stora projekt. Ja, mitt livsprojekt. Med hörlurarna på kan jag sitta i timmar framför datorn. Det är gränslöst och med musiken kan jag hamna någon helt annan stans.

Men kikar man mer noggrant på William Hellströms vardag finns det utrymme för mer än musik, jobb och några fritidspass i skidbacken med flickvännen. Emellanåt jobbar han också som fotomodell.

– Fast senast jag var med på modemässan i Älvsjö undrade jag. Jag frågade en tjej hur gammal hon var och fick svaret "15". 15!, utbrister han som är 31 år och som skurit ned kraftig på uppdragen det senaste.

Skilsmässa

På juldagen gjorde han tillsammans med Vita Bergen sin första spelning utan tidigare sparringpartnern Robert Jallinder. Då hade det bara gått några veckor sedan de spelat tillsammans. Skilsmässan var, enligt William Hellström, inte dramatisk.

– Det var något som skett gradvis. Vi hade kört på i gamla hjulspår som blivit för djupa. Vi är inte ovänner, men det var ett svårt beslut.

Nu är han ensam general för Vita Bergen. Något han trivs med, samtidigt som han gillar att utmanas i olika konstellationer och med andra musiker.

– Jag är trött på förutsättningarna och vill göra det oväntade. Som att Josefin Eklund sjunger på "Falcons", säger han.

– Jag vill vara med människor som är duktiga, musiker och låtskrivare. Att få jobba med toppskiktet ger kul möten. De tillfällena då man kan "trampolina" är grymma. Det är det jag försöker göra nu, säger William Hellström.

På svenska

Nya singeln "Marrion", som precis kommit, är på svenska. Ett undantag, för Vita Bergen, paradoxalt nog med tanke på namnet, vill fortsätta nå en internationell publik. Låten har sin historia.

– En av mina bästa polare gick bort för ett och ett halvt år sedan. Jag spelade den låten till honom och hans tjej, förklarar han.

Hur får du tiden att räcka till?

– Jag gillar projekt och ser dem som klossar. Jag gör en priolista. Som när vi gjorde om köket i höstas. Det var två veckor av total misär. Men vi löste det.

Vita Bergen

Är: Sedan i julas William Hellströms enmansprojekt. På scen spelar han tillsammans med trummisen Gustaf Gunér och Tuva Lodmark. Bandet livedebuterade 2013 i Göteborg, som är bandets bas. Länge var Robert Jallinder och William Hellström gruppens glimmer twins. Gruppen skivdebuterade med EP:n "Vita bergen" 2014. Debutalbumet "Disconnection" kom året efter.

Aktuella: Med kommande album i höst och nya singeln "Marrion". Inleder festivalen Gården 5 juni i Göteborg.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11