Wold löser allt – duckar inte för svåra frågor

Sedan ett år har Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi på Sahlgrenska, stått i skottgluggen och svarat på frågor om den pågående pandemin. Nu ser hon ljuset i tunneln

  • Publicerad 06:30, 7 mar 2021

Har vi tur funkar det. Då är det färdigt till sommaren.

Jag hinner knappt sätta mig vid hennes bord i kvartersrestaurangen som Agnes Wold gillar att frekventera, ett stenkast från där hon bor, förrän det hettar till. Vi hamnar i frågan om pension och 66-åriga Agnes Wold siktar frankt mot att gå först vid 69 år.

– Om jag inte blir dement eller sjuk. Jag var nog en av få som hyllade finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt då de kom med förslaget om att gå senare vid pension.

Jag försöker flika in att det finns de som behöver gå tidigare. De som har slitit ut sina kroppar. Som snickare – eller städerskor.

Agnes Wold blixtrar till.

– Trams. Det finns det inget belägg för. Det är inte bra att bli pensionär.

Jag backar. Har en intervju att göra och lika snabbt som stämningen flammade upp lika snabbt lägger den sig.

Kom till Göteborg

Hon berättar hur hon kom med nattåget med sin mamma, Anna-Lisa Arrhenius, från uppväxtstaden Uppsala till Göteborg. Staden som blivit hennes sedan dess – bortsett från något år i USA.

– Jag antar att pappa redan flyttat hit, säger hon om fadern, statistikprofessor Herman Wold.

– Jag hade bredrandiga, blå manchesterbyxor och vit akryl polo. Skulle till Munkebäcksgymnasiet, men minns inte hur någon visade mig dit från lägenheten i Partille där vi bodde innan vi flyttade till hus i Kärralund. När mina föräldrar flyttade tillbaka stannade jag. Det är trevligare här.

När hon kom till Göteborg som 15-åring 1970 var staden laddad av politisk aktivitet. Agnes Wold gick med i FNL-gruppen.

– Ja, jag var radikal. KFLM(r) hade precis brutit sig loss från KFLM (kommunistiska förbundet leninist-marxisterna, reds anm). Men de träffade aldrig jag. Senare gick jag med i Grupp 8.

Dogmatiska gubbar

Det var en tid med dogmatiska gubbar, där – som Agnes Wold säger – man fick höra om det så var ett komma fel. Då blev man dömd.

– Man fick mycket stryk, säger hon om det verbala tongångarna, som både gett henne en förmåga att argumentera för sin sak och en hårdhud.

– Men värst var det 1995. Det var fruktansvärt.

Det var då som kollegan Christine Wennerås och hon i en debattartikel visade att kvinnor missgynnades systematiskt vid tillsättning av forskningsassistenttjänster. Det patriarkala systemet slog tillbaka skoningslöst.

– Det tog två år innan beslutet kom att vi inte skulle få sparken. Sedan rann kritiken ut i sanden.

I fokus

1995 var också året då Agnes Wold gjorde klar sin läkarutbildning med AT (allmän tjänstgöring) som final.

– 21 månader! Det enda jag som allmänpraktiserande läkare gjorde. Jag överlevde. Patienterna med, säger hon som ägnat sig åt forskning och innan läkarutbildningen studerade kemi och biologi på universitetet.

Sedan ett år har hon hamnat än mer i fokus än någonsin med tusen och en svar om corona och den pågående pandemin. Något hon nu ser ljuset i tunneln på, tack vare vaccinet.

– Har vi tur funkar det. Då är det färdigt till sommaren, även om lite kommer finnas kvar. Men samtidigt är det ju nya vaccin på gång, säger hon fascinerad över hur snabbt forskningen har gått.

– Men hade du frågat för ett år sedan trodde jag aldrig att det skulle gå så snabbt.

Agnes Wold

Är. 66. Läkare och professor vid Sahlgrenska akademin i klinisk bakteriologi med särskild inriktning på normalflora. Debattör, flitig på twitter med kontot @AgnesWold och medverkar i "Kvällspasset" och podden "Fråga Agnes Wold" tillsammans med programledaren Christer Lundberg om hälsomyter, coronavirus och riskerna med att bädda sängen.

Bor: I Linnéstaden, kom från uppväxtstaden Uppsala som 15-åring till Göteborg. Blev kvar då föräldrarna flyttade tillbaka.

Familj: Make, tre barn och barnbarn (som hon inte träffat på ett år) samt hund.

Aktuell: Ständigt. Blev Årets Göteborgare 2020.

Visa merVisa mindre

Agnes Wolds Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Spårvagn – Färja

Jungans – Paley

Göteborgsoperan – Konserthuset

Slottsskogen – Delsjön

Järntorget – Götaplatsen

SaluhallenFeskekörka

FilmfestivalenBokmässan

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Fotnot: Agnes Wold gillar inte broar, men går gärna till både Filmfestivalen och Bokmässan samt Saluhallen och Feskekörka.

Visa merVisa mindre