Way out Wests grundare Patrick Fredriksson: Det är inget festivalproblem utan ett samhällsproblem. Foto: Gabriel Tjulander/ Mostphotos

WoW-grundare lovar bästa festivalen någonsin

För elfte året i rad går nu Way out West av stapeln och festivalens grundare Patrick Fredriksson har stora förväntningar på årets festival.

  • Publicerad 06:00, 8 aug 2017

– Sett till helheten kan nog det här bli det bästa året någonsin, säger Patrick Fredriksson, kreativ ledare på Way out West.

Förra fredagen började arbetet med att förbereda festivalområdet i Slottsskogen och enligt Patrick Fredriksson flyter allt på som det ska.

– När vi är som flest på plats är vi nästa 1 500 personer som arbetar med festivalen och det tar ganska precis en vecka att få allt på plats, säger han.

Få sexualbrott

Något som de senaste åren blivit en mycket aktuell frågan för alla Sveriges festivaler är brotten som följer med stora folksamlingar och kanske framförallt sexualbrotten.

– Det är ett väldigt allvarligt problem men det är inget festivalproblem utan ett samhällsproblem. Vi har ett väldigt bra samarbete med polisen och vi som arbetar på Way out West har fått genomgå en kurs i hur vi ska agera om det skulle ske ett brott, Patrick Fredriksson.

Men jämför man Sveriges festivaler så har Way out West varit väldigt förskonat från sexualbrott något som polis Andreas Welin, insatschef på festivalen, tror beror på flera faktorer.

– Way out West har en lite äldre publik än många andra festivaler och sett till tidigare år tycker jag även att det har varit en lagom berusningsnivån bland besökarna, säger Andreas Welin.

Festivalen lockar även en stor andel kvinnor något som också talar för den låga förekomsten av sexualbrott menar Andreas Welin.

– Vår publik består av minst 50 procent tjejer och så även bland artisterna. Jämställdhet är något som vi jobbar för, vi försöker vara normkritiska och jag tycker om att vi kan väcka debatt och få folk att prata om viktiga frågor, säger Patrick Fredriksson.

Vad ser du mest fram emot i år?

– Det är väldigt svårt att peka ut en specifik grej men om jag måste så säger jag Lana del Rey. Jag tror att det kommer bli en enormt bra och minnesvärd konsert och vi kommer nog få höra många låtar från hennes nya album.

Missa inte!

Lana del Ray, lördagen den 12 augusti.

Säkert!, lördagen den 12 augusti.

Frank Ocean, torsdagen den 10 augusti.

Pixies.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG