Larissa, Nadia och Redina bor i Biskopsgården och spelar i Västra Hisingen basket. Foto: Hanna Johansson

X-mas Games är tillbaka – större än någonsin

Det som började som ett prova-på-event i Angered har spridit sig till Hisingen i norr och Mölndal i söder. – Det viktigaste är att alla får vara med, det ska vara låga trösklar, säger en av projektledarna.

  • Publicerad 14:00, 27 dec 2018

På X-mas Games är alla välkomna – de yngsta deltagarna har precis lärt sig gå, den äldsta var 108 år gammal.

– Allt är gratis. Det viktigaste är att alla får vara med, det ska vara låga trösklar. Har man inte gympaskor ska man få vara med ändå, alla är välkomna, säger Hanna Johansson, projektledare för X-mas Games Hisingen.

X-mas Games är en del av Street Games som startade för att motverka kriminalitet, droger, ohälsa och utanförskap. Konceptet går ut på att personer, inte minst i socioekonomiskt utsatta områden, får en chans att prova på olika idrotter för möjligheten till en mer aktiv fritid. På X-mas Games finns föreningar från en rad olika idrotter representerade.

Läs också: Succén är tillbaka – prova rollerderby på jullovet

– Det finns fotboll, basket och volleyboll. Men också mer ovanliga sporter som cricket och capoeira. Många har sökt sig till kampsporterna där man tar efter hur de till exempel jobbar med ödmjukhet, hierarki och sådana saker. I Angered finns också möjligheten att prova simning, ishockey och skridskoåkning, säger Hanna Johansson.

Deltagarna får ett stämpelkort där de fyller i vilka idrotter de har testat.

– Nytt för i år är att även föräldrarna får stämpelkort för att coacha sina barn så de inte blir sittande på läktarna, säger Hanna Johansson.

För föreningarna kan X-mas Games vara en guldgruva i rekrytering av nya medlemmar.

– Vårt mest positiva exempel som vi brukar plocka fram är en taekwondo-förening i Angered som hade 14 medlemmar innan de började i Street Games. Nu har de 300 medlemmar i sin förening, säger Hanna Johansson.

En stor del av Street Games filosofi handlar om ledarskap, att ge ungdomar chansen att utveckla sig som ledare. I år arbetar runt 150 volontärer med att bistå föreningarna vid de olika stationerna. Redina Habtimariam, 14, Nadia Dahir, 16, och Larissa Santos Lopes, 14, spelar alla i Västra Hisingen basket. De är med som ledare för andra året i rad.

– Det är roligt och inspirerande att få barn att röra på sig. Man märker att de har en som en förebild också vilket är roligt. De lyssnar och visar respekt, säger tjejerna.

På X-mas Games får ni ju lära ut basket till både barn och vuxna är det någon skillnad?

– Vi lär ju bara ut grunderna, så det är inte så avancerat. Det är en fysisk skillnad mellan barn och vuxna men psykiskt är det väldigt lika. De äldre är väldigt på och vill lära sig men de vill inte röra på sig så mycket, då vill stå på en plats och göra en grej. Barnen springer runt mer. Den största utmaningen för oss är att anpassa oss till nybörjarna och inte göra för avancerade grejer, säger tjejerna.

Det som började i Angered för fyra år sedan har spridit sig till Hisingen i norr och nu även Mölndal i söder.

– Ambitionen är att finnas över hela Göteborg. Vi vill inte säga nej till någon. Vi har främst funnits i socioekonomiskt svaga områden där föreningarna har haft svårt att locka nya medlemmar. Men vi har fått förfrågningar från andra stadsdelar också och vi som brinner för det här tycker naturligtvis att det är positivt att så många som möjligt vill vara med, men det måste finnas en långsiktighet, säger Hanna Johansson.

X-mas Games 2018

Biskopsgården: 27 och 28 december klockan 14.00 – 20.00 i Sjumilahallen.

Angered: 27, 28, 29 december klockan 14.00 – 20.00 i Angered Arena.

Mölndal: 27 december klockan 13.00 – 18.00 i Almåshallen, Lindome. 28 december
klockan 13.00 – 18.00 i Pedagogen, Mölndal.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG