Släpper låt. Yusuf Eroglu brukar gå till Brunnsbo fritidsgård och skapa musik med sina vänner. Nu har han fått hjälp av fritidsgårdens ungdomshandledare att producera en låt som ingår i projektet "Röster från Backa". Foto: Lovisa Hansson

Yusuf fick ge röst åt Backa

På lördag släpps skivan ”Röster från Backa” med låtar som skapats på fritidsgårdarna på norra Hisingen. 15-årige Yusuf Eroglu har skrivit och spelat in ett av bidragen. "Det bästa? Att höra det färdiga resultatet" säger han.

  • Publicerad 15:32, 23 apr 2021

Jag är jättenöjd med hur min låt blev och jag tycker att de andras låter väldigt bra.

”Jag finns här på nätet,
Som en spindel”

Raderna kommer från 15-årige Yusuf Eroglus låt "Trakter". Låten är en del av projektet "Röster från Backa" som släpps på lördag.

– Jag älskar att stå bakom micken och spela in musik. Men det bästa med att göra musik är nog när man får höra slutresultatet, säger han.

Lek med ord och underfundiga rader är något som präglar svensk rap. En genre som är omåttligt populärt just nu och där artister som Dree Low, Yasin och Einar kan räkna miljontals strömningar på sina låtar.

Skriver om ungas vardag

Yusuf, som bor i Brunnsbo, berättar att hans musikaliska inspiration är just artisten Yasin, vars rader fylls av ett poetiskt språk och skarpa samhällsskildringar. Själv skriver Yusuf om ungas vardag.

– Jag har skrivit om sådant som brukar hända, som är normalt bland ungdomar.

Låten "Trakter" beskriver han som en lättsam låt. Till hjälp att producera den hade han ungdomsledaren Ibrahim Namro.

– Första gången spelade vi inte in något utan satt bara och snackade ihop oss och Ibrahim berättade hur det skulle gå till. Nästa gång vi sågs spelade vi in allt. Han hade ett beat och jag började freestylade, berättar Yusuf och fortsätter:

– Det var jättekul och lärorikt att jobba med någon som kan musikproduktion. Jag fick tips om hur jag kan utvecklas.

Kommer finnas på Spotify

Projektet med att skapa plattan "Röster från Backa" har pågått sedan i höstas. Unga från fritidsgårdarna på norra Hisingen har fått egen tid i studion om hjälp från ungdomsledarna och artisten Ali Jammali från hiphopduon Medina.

I dag, lördag, släpps slutresultatet på Spotify.

– Jag är jättenöjd med hur min låt blev och jag tycker att de andras låter väldigt bra, säger Yusuf Eroglu.

Vi är GBG