Yvonne dömer ut tillgängligheten i nya stadsdelen

Yvonne Löfquist, från Billdal, kritiserar i en insändare tillgängligheten i det nybyggda Nya Hovås. Göteborg Direkt följde med Yvonne en dag i hennes vardag.

  • Publicerad 05:30, 8 maj 2019

"Ingenstans i alla dessa nya fina affärer finns det någon automatisk dörröppnare som kan manövreras via knapptryckning utifrån. Nästan alla ingångar till dessa butiker har ovanligt smala dörrar, man måste alltså ha hjälp att öppna dörrarna och kan ändå bara knappt komma in igenom dem.", skriver Yvonne Löfquist i sin insändare i Göteborg Direkt.

Göteborg Direkt hör av sig till Jonathan Larsson, projektchef på Next Step vilka är hyresvärd för butikslokalerna i Nya Hovås. Han menar att det i dag är väldigt svårt att bygga fel.

– Då området överlag består av nya byggnader följer vi naturligtvis myndighetskrav för tillgänglighet, enligt BBR. Samtliga delar besiktigas särskilt av en sakkunnig innan godkännande, säger Jonathan Larsson och tillägger:

– Det är jätteviktigt för oss att det finns en bra tillgänglighet i Nya Hovås. Skulle det vara så att man har man funderingar eller synpunkter på något så välkomnar vi varmt att man kan höra av sig till oss, säger Jonathan Larsson.

Han påpekar också att alla butiker ska vara utrustade med dörröppnare.

Göteborg Direkt möter upp Yvonne i Nya Hovås för att få en bättre bild av det hon upplever som bristande tillgänglighet. Några entréer har dörröppnare men hon pekar ut flera där det saknas.

– För mig är det viktigt att få känna att jag klarar mig själv, säger Yvonne Löfquist.

Dörren till vårdcentralen öppnas automatiskt när vi går emot den men direkt innan för möts vi av en pelare som delar av ingången i två smalare passager. Yvonne får köra runt för att komma fram till hissen. När hissdörrarna väl öppnas tvingas Yvonne köra tills hon krockar i spegeln för att hissen ska kunna stängas bakom henne.

– Man kan ju bara fråga sig hur man ska göra om de behöver ta sig upp eller ned med en bår, säger Yvonne.

Vi är GBG

    Vi är GBG