Zenobias jakt på frihet blev Kristinas

Kristina Issa osläckliga nyfikenhet på historia gav föreställningen "Queen Zenobia". Efter flera års arbete är det dags för premiär om en kvinna från dåtiden för nu- och framtiden.

  • Publicerad 16:00, 8 sep 2018

Redan som liten var det historier och historia som var den stora dragningskraften för Kristina Issa.

– Jag pratade med min mamma om det för ett tag sedan. Om varför jag var så intresserad av historia, säger Kristina Issa, men fick aldrig något riktigt svar.

– Men hon sa att jämfört med mina syskon var intresset jättestort. Jag gillade HC Andersen och Astrid Lindgren. Som liten gick jag i söndagsskolan, inte för att vi var speciellt kristna utan för ett socialt sammanhang. Jag läste Barnbibeln och läste samma historier om och om igen. Om Maria, om när Jesus gick på vattnet. Sedan kom den grekiska mytologin.

Framför, eller kanske mer innanför, historian fanns det människor och det var dem som lockade en ung Kristina Issa mest. Så är det också idag.

– Ja, jag intresserade mig tidigt för individen, förklarar hon.

Historien om Zenobia kom till henne för två, tre år sedan.

– Fröet såddes när jag blev inbjuden till Syrien för ett projekt om Zenobias liv för en utställning i Damaskus. Vi var konstnärer och artister med syrianska rötter som bjöds in från hela världen, förklarar hon.

Men resan var komplicerad, känslo- och familjemässigt, under inbördeskriget. Hon valde att tacka nej.

– Jag vågade inte åka.

Men Zenobia stannade kvar och växte sig stark. Kristina Issa presenterade idén för sitt band för ett och ett halvt år sedan. Komponerandet tog fart och sent i höstas kunde den som var på plats höra smakprov ur den expressiva musiken när Kristina Issa med band framträdde på Folk.

Det har fått ta sin tid och trots att utrymmet varit knappt i Kristina Issas späckade schema har hon inte känt någon oro över att inte ro det hela i hamn.

– För mig har det varit viktigt att få saker och ting på plats. Jag vill inte förlora syftet. Därför har jag känt ett lugn även då det har varit stressigt, säger hon.

"Queen Zenobia" blir mycket mer än en konsert. Inslagen av poesi, monolog och projiceringar är lika väsentliga som låtarna som skrivits till föreställningen.

– Ja, jag kommer prata en del. Till och med min mamma – Fadia Naffouj – finns med i ett parti och den syrianske poeten Medan Alsuoaf, boende i Sverige sedan flera år.

Repitionsarbetet har pågått sedan några veckor tillbaka. Den 26 september är det skarpt läge.

Men Zenobia, en syriansk härskare och drottning som levde mellan 240 och 275 eKr, vad har hon att säga om idag?

– Hon är inte bara dåtid utan nu- och framtid och för alltid. Hon vågade bryta mot normen. En kraft som alltid ses som farlig om det handlar om kvinnor, säger Kristina Issa med emfas.

– För mig handlar hennes historia om frihet, för sig själv, vad hon ville göra och det utan tvång. Myten om henne säger att hon frigjorde sitt folk, Syrien och Libanon från romarna. Historien att allt handlade om pengar. Men framför allt undrar jag hur hon ha kunnat bli bortglömd i historien…? Hon som påverkat så mycket.

Kristina Issa ser en likhet i den iranska poeten och ikonen Forough Farrokhzad, som fram till sin död 1967 kämpade för kvinnors rättigheter och jämlikhet i sitt hemland. I november är hon aktuell då Stadsteatern presenterar föreställningen "Upprorets poet" med henne i fokus och Kristina Issa som musiker och kompositör.

Kristina Issa

Är: Kristina Issa ,sång, piano och harpa, med bandet Malte Zeberg, Sofia Andersson, saxofon, Emil Blommé, trummor, Cornelia Nilsson, körer, percussion, och Fredrik Brändström, synthklav.

Har: Premiär på "Queen Zenobia" den 26 september på Stora Teatern.

Bor: I Almedal med sin sambo.

Aktuell: Förutom med "Queen Zenobia" också med föreställningen "Upprorets poet", premiär 23/11, på Göteborgs stadsteater plus en del kompositörsjobb.

Kristina Issa väljer Göteborgsfavoriter

Delsjön – Slottsskogen
Guldhedstornet – Sjömanshustrun
Band – Solo
Stadsteatern – Stora Teatern
Da Matteo – Viktors kaffe
Centralstationen – Landvetter flygplats
Brännö – Öckerö
Höst – Vår
Spårvagn – Färja
Kungsportsplatsen – Brunnsparken

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG